A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-96

2017. szeptember 23. - Habitus

 

 U-96 német tengeralattjáró nemet.gif



A II. világháború egyik legsikeresebb német tengeralattjáróját, az U—96-ot a Germania- werft építette Kiel-ben, és 1939. szeptember 16-án bocsátották vízre. Hadrendbe állítása után (1940. szept. 14.) a 7. flottillához osztották be. Parancsnoka, az akkor 29 éves Hein- rich Lehmann-Willenbrock, a Lovagkereszt tulajdonosa lett, aki korábban az U—5-ön volt parancsnok, amellyel 1940-ben részt vesz a Norvégia elleni akcióban. Parancsnoksága alatt az U-96 főleg az Atlanti-óceán déli részén tevékenykedett, és 1940 és 1941 márciusa között 25 hajót süllyesztett el.

Ennek a hajónak a története szolgált alapul Lothar-Günther Buchheim híres könyvéhez, "Das Boot"-hoz, amelyből a nagysikerű film született.

1942 márciusában Lehmann-Willenbrockot visszarendelték, és kinevezték a Brestben állomásozó 9. flottilla parancsnokává. Az U-96 ezt követően – több más parancsnok irányítása alatt – végigharcolta a háborút, majd 1945. március 30-án Wilhelmshavenben amerikai bombázók süllyesztették el.

***

Lehmann-Willenbrock nem csak az egyik legsikeresebb német tengeralattjáró-kapitány volt, hanem ő volt az is, aki először figyelmeztette a tengeralattjáró flotta vezetőit, hogy gyanúja szerint a brit repülőgépek egy újfajta, addig ismeretlen technológia által éjszaka is meg tudják határozni egy tengeralattjáró helyzetét, és ez a komoly hadászati előnyhöz juttathatja a szövetségeseket. A BdU ( Dönitz törzse) azonban nem tulajdonított komoly jelentőséget Willenbrock szavainak: senki sem gondolta, hogy egy jól működő, hatékony radarkészüléket olyan kis méretben is elő lehet állítani, hogy egy repülőgép hordozhassa. Pedig így volt.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7612887372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása