A II. világháború fegyverei, járművei

FM 15 'Chauchat' golyószóró

2017. szeptember 18. - Habitus

Teljes neve: Fusil-Mitrailleur modéle 15. A magyar Frommer Rudolf tervei alapján készült és 1907-ben rendszeresítették. Így ez a fegyver volt a francia hadsereg elsődleges golyószórója/könnyűgéppuskája az első világháború alatt. Több mint 250 000 darabot gyártottak belőle, többet mint bármely más automata fegyverből ebben az időben.

fm15.gif

A fegyver egy újfajta sajtolási eljárással készült, ami ugyan nagyban leegyszerűsítette a gyártást, de a minősége finoman szólva is hagyott némi kívánnivalót maga után. A Chacuhat hajlamos volt az elakadásra, amit tovább rontottak a nyitott oldalfalú tárak, melyekbe nagyon könnyen szennyeződés juthatott, növelve az elakadás kockázatát. A franciák az első világháború után új könnyűgéppuskát, az FM 24/29-t rendszeresítették, felismerve az FM 15 hátrányait. Magyarországra 1942-ben élelmiszer-szállítások fejében elavult francia hadianyagot, lövészfegyvereket hoztak be Németországból a rendőrség részére. 1943 elején a Kállay-kormány különleges rohamrendőrséget állított fel, ezek fegyverzetébe és felszerelésébe kerültek, többek között az FM 15 golyószórók.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 8 mm
  • Méretek: csőhossz 460 mm; teljes hossz: 1143 mm
  • Tömeg: 9,14 kg
  • Elméleti tűzgyorsaság: 250 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 630 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 20 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2612876906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása