A II. világháború fegyverei, járművei

Ki kicsoda - Erich Raeder (1876-1960) [39.]

2017. december 15. - Habitus

raeder1.jpgErich Johann Albert Raeder 1876. április 24-én egy Hamburg melletti kis települé­sen, Wandsbeckben (ma Hamburg egyik külvárosa) született, és Kiel Kreuzenban halt meg. Pedagóguscsaládból szár- mazott, 1894-ben belépett a tengerészeti iskolába. 1897-ben (tehát alig 21 évesen) már tiszti rangja volt, és részt vett a közel-keleti háborúban. 1903-1904-ben elvégezte a Tengerészeti Akadémiát; a haditengeré­- szet információs szolgálatához osztották be, majd kinevezték a Hohenzollern csá­szári jacht navigációs tisztjévé. 1912-ben már korvettkapitány.

Az I. világháború előtt Hipper első vezérkari tisztje volt, akinek mindvégig nagy tisztelője maradt. Ebben a beosztásban vett részt a harcokban Dogger-bank- nál és Jütlandon.

1917-ben fregattkapitánnyá lép­tették elő, majd kinevezték a Köln cirkáló parancsnokává. 1918. októbertől visszahív­ták Berlinbe a birodalmi tengerészeti hiva­tal központi osztályá- nak irányítására. 1919 novemberében sorhajókapitánnyá léptették elő.

A ranglétra következő fokát az ellenten­gernagyi kinevezés jelentette 1922-ben. Ezután folyamatosan haladt előre: előbb tengerészeti felügyelő, majd az északi-­tengeri erők pa- rancsnoka, 1925-ben altengernagy, 1928-ban a Reichwehr haditengerészetének vezérkari főnöke, majd 1935-től a III. Birodalom haditengerészetének főparancsnoka volt. Ebben a minőségében nagyszabású hajóépítési programba kezdett, melynek alapja csatahajók gyártása volt, egyúttal kezdeményezte a „zsebcsatahajók" építését is. De ő volt a kezde- ményezője a tengeralattjáró-flotta kiépítésének is.

1939-ben előterjesztette tervét Nagy-Britannia északi-tengeri uralmának meg­törésére a norvégiai tengeri bázisok fel­használásával. Ennek megfelelően 1940 áp­rilisában meg is kezdte a norvég hadjárat tengeri hadműveleti tervének kidolgozását. Az ő műve volt az angliai partraszállás előkészítése is, bár vélemé­nye szerint a német tengeré­szet ekkor még nem volt kel­lőképpen felkészülve erre a feladatra.

Többször vitába keveredett Hitlerrel, aki nem engedélyezte további nagy hajók építését, és megtiltotta a kockázatosabb vállalkozásokat. Ennek következtében Raeder flottája nem volt képes megakadályozni a szövetséges konvojok eljutását Nagy-Britanniába és a Szovjetunióba. 1943. január 30-án a sorozatos kudarcok után Hitler nyugdíjaztatta, helyét pedig Dönitz foglalta el.

A szovjet tisztek 1945. június 23-án Berlin-Babelsbergben, otthonában tartóztatták le. A nürnbergi Nemzetközi Katonai Törvény­szék Rudolf Hess-szel és Walter Funkkal együtt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az 1-3.§ alapján, vagyis támadó háború közös kiterveléséért, előkészítéséért és meg­valósításáért, valamint a Hágában elfogadott és a genfi konferencián megerősített hadi törvények megszegéséért. Tíz évi börtön után be- tegsége miatt 1955. szeptember 26-án szabadon engedték a Berlin-Spandau-i börtönből, 1960. novem­ber 6-án halt meg.

Több tanulmány szerzője, közülük a leg­fontosabbak: Az 1914-1918-as tengeri háború és A cirkálók háborúja a nemzet­közi vizeken. 1957-ben Életem címmel megjelent önéletírása is.

*Vissza a „Ki kicsoda” oldalra

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9213501281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.12.15. 22:07:48

Láthatóan rá osztották a győztesek a bűnbak szerepét...

Moin Moin 2017.12.15. 23:04:29

Raeder végig megmaradt régivágású, "csatahajó-párti" tengernagynak; egy alapjaiban még a 19-20. sz. fordulóján "Jackie" Fisher brit admirális által kidolgozott síktengeri stratégia híve volt. Csak fenntartásokkal építette ebbe be a tengeralattjáró-fegyvernemet - a repülőgép-anyahajók építését pedig el is hanyagolta. (Egy ilyen kezdett épülni német színekben, de az is abbamaradt.) Holott már az I. vh. atlanti csatái bebizonyították, hogy a nagy csatahajók nem képesek stratégiai döntést kikényszeríteni. SEmmiképp sem nevezném őt kiemelkedő tengeri stratégának.

...Egyébként talán nem ártott volna a posztbanb szereplő tengerész-főtiszti rendfokozatokat "elhelyezni": a korvettkapitány (németül: Korvettenkapitän) a szárazföldi haderők őrnagyi rendfokozatának felel meg, a fregattkapitány (Fregattenkapitän) az alezredesinek, a sorhajókapitány (a német haditernerészetnél: Kapitän zur See - de pl. a K.u.K. Kriegsmarinenél Linienschiffskapitän; innen a magyar elnevezés eredete is) pedig az ezredesinek.

Belzebubo 2017.12.15. 23:08:56

Nagyon tetszik a blog, sok érdekességet és új ismereteket is találtam benne (egy-két posztot már eddig is olvastam, de most volt idôm a régebbieket is elolvasni. Alapos, tényszerû, de mégsem száraz és -hála istennek - nincsenek benne „utalások“ napjainkra :-) Gratulálok!
Egy régebbi poszthoz: van-e valami infó arról, hogy Kurita miért vonult vissza a Fülöp szigeteki ütközetbôl, amit megnyerhetett volna, vagy legalább is megszoríthatta volna MacArthurt, amíg vissza nem érnek Halsey nehéz hordozói? Tudtommal soha nem derült ki, miért tette.

for-avar 2017.12.15. 23:10:10

A német flotta hibásan épült fel. Egyessével portyázó taktikát követtek. Ahelyett hogy bevárva a két H osztályú hajót és nyugodtan a nagylövegekkel. Létrejött volna egy Bismarck Tirpitz(40,6) Schrankhorst-Gneisenau(38) 3-4db Hipper osztályú nehézcirkáló, 1-2 repülőgéphordozó. Ezt pedig a régebbi Panzerschiffek kisérhatték volna. Ezt a Task Force-t nem tudta volna a brit megfogni. de szerintem jobb is hogy nem így lett

barabasJ 2017.12.17. 05:55:13

@Belzebubo: Kurita nem hitte el, hogy az amerikai kísérő-hordozók csak úgy, fedezet nélkül ott maradtak, csapdára gyanakodott. Aztán megpucolt...

barabasJ 2017.12.17. 05:59:43

@for-avar: Soha nem értettem, hogy a Bismarck indításával miért nem várták meg a Tirpitz elkészültét. Akkor se lett volna ugyan sokkal nagyobb esélyük a britek ellen (főleg hordozó nélkül), de mégis csak normálisabb flotta-erőt rakhattak volna össze, mint így...
süti beállítások módosítása