A II. világháború fegyverei, járművei

Gewehr 41 félautomata puska

2017. október 01. - Habitus

Az a tény, hogy más nemzetek – mint az USA vagy az oroszok – már rendelkeznek jól használható öntöltő fegyverekkel, vezettek el a német Gewehr 41 kifejlesztéséhez. Így 1940-ben a Mauser és a Walther fegyvergyárak kaptak megbízást az új fegyver létre- hozására.

gew41.gif

Rövid időn belül a Mauser Gewehr 41(Ma) néven, a Walther pedig Gewehr 41(W) néven bemutatta a saját prototípusát. A Mauser Gewehr 41-ről hamar kiderült, hogy teljesen alkalmatlan a feladatra, így a Walther Gewehr 41 kapta meg a sorozatgyártást. A végleges változatot a Wehrmacht Gewehr 41 félautomata puska néven rendszeresítette. A csapatpróbákon azonban kiderült, hogy a fegyver túl nehéz és bonyolult, kezelhetősége is hagyott kívánnivalót maga után. Ehhez jött még a meglehetősen megbízhatatlan működése. Kis példányszámban készült, és a Gewehr 43 megjelenése után 1943-ban le is állították a gyártását. Az elkészült példányokat a keleti fronton vetették be.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 546 mm; teljes hossz: 1124 mm
  • Tömeg: 4,71 kg
  • Tűzgyorsaság: 40 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 745 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 10 töltényes tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4312915779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása