A II. világháború fegyverei, járművei

MP 38 géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

Az MP 38 már mai szemmel nézve is kifejezetten használható külsejű (rövid cső, behajt- ható fém válltámasz), modern anyagokat (műanyag ágyazás, alumínium markolatkeret) felvonultató fegyver volt. Egyetlen, de komoly hátránya volt csupán: csak körülményesen és drágán lehetett előállítani. Ennek ellenére 1938 januárjában hivatalosan is rendszere- sítette a Heereswaffenamt (a hadsereg fegyverzeti hivatala), és a következő év közepén megkezdődött a csapatok ellátása is.

mp38.gif

Alig fél évvel később pedig már élesben vetették be a Blitzkrieg során. Az új géppisztoly szabad tömegzáras és nyitott zárpozícióból tüzelt, ez utóbbi azt jelenti, hogy a konkrét lövésen kívül soha nincs a fegyver csőre töltve. Az elsütőbillentyű meghúzásakor maga a nehéz zártömb csap előre, löki csőre a tárból a legfelső töltényt a vele együtt mozgó ütőszeg már el is süti azt. Csak sorozatlövés leadására volt alkalmas.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 248 mm; teljes hossz: 833 mm (kihajtott válltámasszal)
  • Tömeg: 4,18 kg (üres tárral)
  • Tûzgyorsaság: 400 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 380 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 32 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5712872748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása