A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-679

2018. április 19. - Habitus

 

U-679 német tengeralattjáró nemet.gif



A VIIC osztályú U-679-es sorozatszámú tengeralattjárót 1942-ben kezdték építeni, és 1943-ban bocsátották vízre, majd alig két hónap múlva 1943 novemberében már szolgá- latba is állították. Az 1944 júliusáig tartó kiképzést (31. Flottilla) követően a Balti-tengerre vezényelték, ahol 141 nap alatt három bevetést teljesített Friedrich Breckwoldt parancs- noksága alatt. Ezek során két kisebb szovjet járőrhajót rongált meg, ill. süllyesztett el.

A tengeralattjáró 1945. január 9-én veszett oda – ekkor már Eduard Aust tengerészfő- hadnagy volt a parancsnok –, a jelentések szerint egy szovjet tengeralattjáró-vadász mélységi töltetei végeztek vele, és a detonáció következtében elsüllyedt U-679 legény- ségének valamennyi tagja, 51 ember életét vesztette.

Már csak ennek az egy német búvárhajónak a helyzetét nem ismerték a Finn-öböl mélyén eltűntek közül – egészen 2015 augusztusáig, amikor finn búvárok kutatása sikerrel járt – és megtalálták az U-679 roncsát Észtország közelében, a parti vizekben. Szeptemberben tudtak lemerülni a roncshoz, az ugyanis 90 méteres mélységben nyugszik. Felmérték az U-679 állapotát, és a vizsgálódásuk szerint a jelentések tévesek voltak, a tengeralattjáró valójában őrjáratozás közben aknára futott, és ez okozta vesztét.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5213850412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása