A II. világháború fegyverei, járművei

M3 gyalogsági jármű

2017. november 05. - Habitus

Az Amerikai Egyesült Államok csak 1941-ben látott hozzá igazán komolyan a féllánctalpas járművek gyártásához, de a háború végére így is több mint 40 ezer ilyen jármű készült el az amerikai gyárakban. Az M2 Halftrack Personel Carrier alapján kifejlesztett változat M3 jelzéssel vált ismertebbé és elterjedtebbé, mint elődje.

m3a1.jpg

Az M2-eshez képest több változtatás történt: míg annak rakterében lőszeres rekeszek voltak elhelyezve, az M3 szállítótere 25 cm-rel hosszabb volt és a hátsó falon egy ajtó lett kialakítva. Később a jármű olyan nagy számban állt rendelkezésre, hogy egyre inkább az angolszász haderők ismertető jegyévé vált. A típust általában csapatszállító járműként használták, bár volt mentő, híradó, tüzérségi és légvédelmi változata is.

A II. világháború után a volt szövetséges haderők az M3-ast egyre inkább csak műszaki mentési feladatokra használták, de a Szovjetuniónak szállított példányokat a Varsói Szerződés számos állama szolgálatba állította, és még jó néhány évig szolgálatban is tartotta. Az International Harvester Co. által gyártott változata M5 típus-jelöléssel vált közismertté.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 6,15 m; szélesség 2,30 m; magasság 2,26 m
  • Súly: 9297 kg;
  • Személyzet: 13 fő
  • Fegyverzet: az alapváltozatnál egy 12,7 mm géppuska; egy 7,62 mm géppuska
  • Páncélzat: 8 mm
  • Hatótáv: 282 km
  • Motor: egy 147 LE-s hathengeres White160AX benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 65 km/h;

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr913178158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása