A II. világháború fegyverei, járművei

Bishop önjáró tarack

2017. november 04. - Habitus

Önjáró löveg, ahol a Valentine harckocsi alvázára szereltek fel egy 25 fontos (87.6 mm-es) ágyútarackot. A Bishop tornya azonban túlságosan magasra sikerült, így kitűnő célpontot kínált az ellenségnek. Az ágyút nem valódi forgótoronyban, hanem kazamataszerű épít- ményben helyezték el, ahol korlátozottak voltak az irányzási lehetőségei.

bishop.jpg

Mire a típus megjelent, a 25 fontosokat már nem használták páncéltörő feladatokra, így a Bishopokat is tábori tüzérségi szerepkörbe irányították át. További hátránya volt, hogy nem tudott elegendő lőszert szállítani, így lőszeres vontatmányt kellett mögé akasztani. A jármű belsejében nem volt elegendő hely, ezért a legénység egyik tagjának gyakran kellett a motorházon utaznia. A Bishop volt az első brit kísérlet önjáró löveg létrehozá- sára, és igazi értékét az adta, hogy megmutatta az ilyen típusú fegyverekben rejlő lehetőségeket, illetve hibákat, amelyeket nem szabad megismételni. Miután a brit erők rendszeresítették az M7 Priestet, a Bishopot kivonták a szolgálatból.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 5,64 m; szélesség 2,77 m; magasság 3,05 mm
  • Súly: 7879 kg
  • Személyzet: 4 fő
  • Fegyverzet: egy 25 fontos ágyútarack
  • Páncélzat: 8-60 mm
  • Hatótáv: 177 km (úton)
  • Motor: egy 131 LE-s (97,7 kW) hathengeres AEC dízelmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 24 km/h; gázlóképesség 0,91 m; lépcsőmászó képesség 0,83 m; árokáthidaló képesség 2,28 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9213174782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása