A II. világháború fegyverei, járművei

Lee-Enfield No. 1 ismétlőpuska

2017. november 01. - Habitus

Az SMLE őse, az 1888-ban rendszeresített Lee-Metford puska volt, melynél áttértek az Enfield-cég által alkalmazott huzagolásra – így megszületett a Lee-Enfield puska. A fegyver több módosításon átesett, míg eljutottak az SMLE-ig. A teljes neve: ".303 Caliber Rifle Short Magazine Lee-Enfield".

smle.gif

A név kicsit kacifántosra sikerült, ugyanis a "short” nem a "magazine”-ra (tár) vonatko- zik, hanem magára a fegyverre, ami rövidebb lett az eredeti Lee-Enfieldhez képest. A tár sem teljesen szokványos, ugyanis a modern fegyverektől eltérően gyakorlatilag fixen a fegyverhez lett rögzítve, a töltényeket a korabeli puskákhoz hasonlóan felülről, ötösével, a töltőkerettel együtt kell betölteni. Bár sokat kritizálták az SMLE-t, mert nem Mauser rendszerű, ennek ellenére igen kiváló fegyver volt. Egy átlagosan képzett katona per- cenként 15 lövés leadására volt képes vele, de voltak olyanok, akik képesek voltak akár 25 lövésre is. Előfordult, hogy a németek azt hitték, hogy géppuskatüzet kaptak, pedig csak egy SMLE-vel felszerelt, jól kiképzett alakulattal kerültek szembe. Az 1907-ben megkez- dett gyártásától több mint 17 millió darab (!) készült ebből a fegyverből. Nagy számban alkalmazták az I. és a II. világháborúban, a koreai háborúban, de még Afganisztánban is a szovjet invázió idején.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: .303 (7,7x56 mm R)
  • Méretek: csőhossz 635 mm; teljes hossz: 1132 mm
  • Tömeg: 3,96 kg
  • Tűzgyorsaság: 15-25 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 744 m/sec
  • Hatásos lőtáv: 910 m
  • Tár befogadóképessége: 10 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr913141716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása