A II. világháború fegyverei, járművei

Thompson M1928 géppisztoly

2017. október 31. - Habitus

Az első világháború végére számos géppisztoly konstrukció készült, de többségük lekéste a harci alkalmazást. A háború utáni évek legnépszerűbb géppisztolya, az amerikai hadse- reg számára kifejlesztett Thompson volt. Merev fa válltámasszal és elülső pisztolymarko- lattal készült, függőleges szekrénytárból, vagy 50 töltényt tartalmazó csigatárból tüzelt, Thompson 1928-as típusként került a polgári forgalomba.

m1928a1.gif

A jó teszteredmények ellenére (az ára miatt) ekkor még nem rendszeresítették az ame- rikai hadseregben, de igen kedvelt volt a gengszterek körében. Úgyszintén a rendőri szervek, valamint az Ír republikánusok is "rendeltek" belőle kisebb-nagyobb mennyi- séget. Hátránya volt, hogy lassan és drágán lehetett előállítani. A második világháború kitörésekor tértek át a szekrénytárak alkalmazására, majd 1942-ben egy tömeges ter- melésre átalakított, egyszerűsített változat is megjelent: a Thompson M1-es. A típusból 1 400 000 darabot készítettek, gyártása a második világháborúban szűnt meg. Az amerikai hadsereg mellett számos szövetséges ország is használta.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: .45 (ACP)
  • Méretek: csőhossz 260 mm; teljes hossz: 858 mm
  • Tömeg: 4,80 kg (üresen)
  • Tűzgyorsaság: 700 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 280 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 50 töltény (dobtár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7113120606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása