A II. világháború fegyverei, járművei

Boys .55 páncéltörő puska

2017. október 01. - Habitus

A 13.9 x 99B lőszerrel tüzelő páncéltörő puska a híres angol Enfield fegyvergyárban fejlesztette ki egy Boys nevű tervező. Halála után a fegyver az ő nevét kapta. Szolgálatba állítása 1937-ben történt. A háború alatt 3 fajta lőszert használtak hozzá. A Mark-1 torkolati sebessége 747 m/s a Mark-2-é 884 m/s, míg a wolfram maggal ellátotté 945 m/s volt. Átütőképessége egy 70 fokban döntött páncéllemezen 18 milliméter 100 méterről, és 12 milliméter 500 méterről.

boyes.gif

A lőszerek adagolása a fegyver tetején elhelyezett 5 darabos tárból történt. A fegyver csak egyes lövések leadására volt képes. Az ilyen erős lőszerhez egy igen komoly hátrarúgást elnyelő rendszer kell. A Boys puskánál szintén alkalmazták a csőszájféket, kiegészítve egy rúgós amortizációs rendszerrel a válltámasznál. A fegyvert az angol csapatok használták Franciaországban, Görögországban, Észak-Afrikában, és Kínában. Az európai hadszíntéren gyorsan elavult, mivel a harckocsik egyre erősebb páncélzatot kaptak, helyette a PIAT kézi rakétavető sokkal alkalmasabb volt a német harckocsik ellen. Viszont az ázsiai hadszíntéren a gyenge japán tankok ellen igen jó hasznát vették. 1937. novemberi szolgálatba állításától kezdve 61 178 darab került ki a csapatokhoz.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 13,9 mm
  • Méretek: csőhossz 910 mm; teljes hossz 1575 mm
  • Tömeg: 16 kg (üresen)
  • Lövedék torkolati sebessége: 747m/s
  • Tár befogadóképessége: 5 töltényes tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9312916437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása