A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Type A-1 (Ko-Gata 1)

2017. szeptember 25. - Habitus

 

type_a1.jpg

Az 1941-1942 között befejezett, három egységből álló Type A1 osztály egységeit a Type J3 (Junsen) osztály terveinek átdolgozásával fejlesztették ki, oly módon, hogy a torony első felére helyezték át a repülőgép-hangár nyílását, hogy így kihasználják a hajó mozgását is, amikor indítják a fedélzetről a Yokosuka E14Y repülőgépeket. Mindhárom hajót ellátták kommunikációs berendezésekkel, hogy az egységek képesek legyenek egy-egy tenger- alattjáró-csoport parancsnoki hajójaként működni. A három megépült hajó (két további egységet 1942-ben töröltek a tervből) mindegyike elpusztult a harcok folyamán.

Az osztály első hajóját az I-9-t a Kurei Hajógyárban bocsátották vízre 1939 májusában, és 1941 februárjában állították szolgálatba. Pályafutása 1944. június 11-én ért véget, amikor az Aleut-szigeteknél súlyosan megrongálta és elsüllyesztette az amerikai USS Frazier (DD 607) romboló. Az I-10 1944. július 4-én pusztult el Saipantól keletre, amerikai hadihajók támadása következtében, míg az osztály harmadik hajója - az I-11 - 1944. január 11-én süllyedt el Samoa közelében.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5112896286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása