A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - U-Boat IIA

2017. szeptember 24. - Habitus

 

uboat2a.jpg

A IIA típust rövid hatótávú, korlátozott ideig tartó portyákra tervezték, azaz parti tenger- alattjárónak. Kis méretük miatt képesek voltak a sekélyebb vizeken is tevékenykedni, ahova a nagyobb hajók már nem juthattak el, valamint gyorsabban is tudtak merülni azoknál. Alacsony tornyuk miatt észlelésük is nehezebb volt. Ugyanakkor maximális merülési mélységük és hatótávolságuk lényegesen kisebb volt, mint az újabb tenger- alattjáróknak, valamint torpedóból is kevesebbet tudott magával vinni. A hajótestre még fedélzeti ágyú sem volt szerelve, mindössze egy 20 mm-es légvédelmi fegyverrel rendelkeztek a repülőgépek ellen. Mégis gyakran harcoltak a felszínen, így kovácsolva előnyt abból, hogy a brit harcászati szakemberek kizárólag a víz alatt támadó U-boatok elleni küzdelemre készültek fel.

Ezek a tengeralattjárók voltak azonban a német újrafegyverkezés első lépései, és a németek rengeteg tapasztalatot szereztek velük a tengeralattjáró építés területén. Mindent összevetve a II típusú U-Bootok hatékonyak voltak abban a feladatkörben, amit nekik szántak. Összesen 6 épült a típusból.

Technikai adatok

 


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2812889344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása