A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-103

2017. szeptember 24. - Habitus

 

U-103 német tengeralattjáró nemet.gif



Az IXB típusú U-boot az atlanti csata egyik legfélelmetesebb szereplője volt, összesen 45 hajót süllyesztett el, így a háború második legsikeresebb német tengeralattjárója lett, az elsüllyesztett hajók száma és vízkiszorítása alapján. A később ismerté vált parancsnokok közül Harald Gelhaus is ezen a tengeralattjárón szolgált Schütze kapitány keze alatt.

Victor Schütze haditengerészeti pályafutása 1925 áprilisában kezdődött torpedóromboló- kon, majd 1935-ben átkerült a tengeralattjáró-flottához. Alig két év múlva már az U-19-es kapitánya, majd 1938-ban az U-11-es hajóé. Amikor a háború elkezdődött, Schütze már a kiöregedett U-25 parancsnoka volt, de így is eredményesen tevékenykedett az északi Atlanti-óceán vizein, majd 1940. január-februárjában a Biscayai-öbölben és Portugália partjai előtt portyázott. 1940 júliusában lett a nagy hatótávolságú U-103 kapitánya. 1940 októberétől 1941 júniusáig Schütze és az U-103 szinte bejárta az Atlanti-óceán egész keleti részét, és több mint 27 ellenséges hajót süllyesztettek el, ez a harmadik legered- ményesebb őrjáratnak bizonyult a háború folyamán. Végül a kiel-i kikötőben süllyedt el 1945 áprilisában bombatámadás miatt.

u103-schutze.jpg

Schütze-t 1941 augusztusában kinevezték Lorientbe a 2. Tengeralattjáró Flottilla élére, 1943 márciusában pedig már a Főparancsnokság kiképző-flottáját irányította a Balti-tengeren. Tevékenységéért megkapta a Vaskereszt Lovagkeresztjét, tölgyfalombbal. A háború végén hadifogságba esett, 1946 márciusában engedték szabadon, pár évvel később meghalt.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1012889276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása