A II. világháború fegyverei, járművei

Villar Perosa M1915 géppisztoly

2017. szeptember 19. - Habitus

A fegyveres szakirodalom többsége a kétcsövű, 9 mm-es olasz Villar Perosa M1915-t ismeri el az első géppisztolyként. Ha a klasszikus definíciót nézzük, akkor ez az állítás igaz is. (Szerintünk az első, mai értelemben vett géppisztoly a német Bergmann MP18 volt. A Villar Perosa nem volt más, mint egy kisebb hatótávú golyószóró.)

revelli.gif

Az Abiel Botel Revelli tervezte Villar Perosa ugyanis két fegyverből állt, melyek fém- gyűrűvel csatlakoztak és tusa helyén két sárgaréz markolat volt, valamint az egyidejű felhúzást egy összekötő rúd tette lehetővé. A működése késleltetett gázkifúvás révén történt, ami könnyebb zárdugattyúkat, de erősebb rugókat igényelt. Előnye, hogy az elméleti tűzgyorsasága igen nagy volt (1200-1500 lövés/perc). Az ívelt, 25 töltényt befogadó tár a fegyver felső részén helyezkedett el, 9 mm-es lőszerjavadalmazással. Csak sorozatlövést lehetett vele leadni. Gyártása 1915 és 1922 között folyt, de az olasz hadsereg egyes egységei még a második világháború folyamán is használták.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Glisenti
  • Méretek: csőhossz 324 mm; teljes hossz: 533 mm
  • Tömeg: 6,48 kg (üres tárakkal)
  • Tűzgyorsaság: 1200-1500 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 320 m/sec
  • Hatótávolság: 1800 m
  • Tár befogadóképessége: 2 x 25 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7112877096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása