A II. világháború fegyverei, járművei

Goliath Sd.Kfz.302 távvezérlésű robbantószerkezet

2017. szeptember 19. - Habitus

A Goliath egy távirányítású mini-harckocsi volt, melynek a nagy robbanóerejű töltete segítségével kellett megsemmisítenie a célpontot. A Goliath-hoz tartozott egy vezérlő- jármű is, ez szállította a céltárgy közelébe, és innen irányították két, egyenként 2000 m hosszú dróthuzal segítségével. Ez a megoldás lehetővé tette, hogy egyenként lehessen szabályozni az akkumulátorról táplált két elektromos motort, melyek külön-külön haj- tották a lánctalpakat. (A későbbiekben kísérleteztek a kétütemű motoros meghajtással és a rádióirányítással is.)

goliath.jpg

A Goliath először a kurszki ütközetben jelent meg, később bevetésre került Norman- diában és az ardenneki csatában is. Kis sebessége és korlátozott terepjáró-képessége miatt harckocsik ellen nem volt igazán eredményes, sokkal inkább bevált tereptárgyak, barikádok leküzdésénél, ezt a varsói felkelés leverése során bizonyította is.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek: hosszúság 1,58 m; szélesség 0,66 m; magasság 0,61 m
  • Súly: 362 kg
  • Robbanótöltet: 91 kg

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr212877648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása