A II. világháború fegyverei, járművei

Történetek - Muszáj volt ledobni... [243.]

2020. május 27. - Habitus

1945 nyarára az amerikaiaknak új fegyver került a kezükbe. Azt ugyan senki sem tudta, hogy pontosan milyen lesz a hatása, de remélték, hogy pusztító ereje megadásra kényszeríti majd a japánokat, azzal a további előnnyel, hogy addig a Szovjetuniónak nem lesz ideje beavatkozni. De nem minden amerikai lelkesedett a dologért.

atom_bevet0.jpg

Június 18-án Marshall tábornok úgy ítélte meg, hogy "könnyen lehet, hogy az oroszok hadba lépésének a máris reményvesztett japánokra gyakorolt hatása lesz az a döntő mozzanat, mely kapitulációra kényszeríti őket", Eisenhower pedig, amikor a potsdami konferencián értesült a bomba tervezett bevetéséről, úgy vélte, "teljesen szükségtelen". Illetve, ahogy a későbbiekben megfogalmazta, "nem volt szükség lecsapni rájuk azzal a szörnyűséggel". MacArthur, akinek nem kérték ki a véleményét, később azt mondta, hogy egyetért Eisenhowerrel.

Az efféle vélemények nem számítottak. A döntéseket Truman és az a néhány ember hozta. aki a bomba előállítását irányította, és a vezérkari főnököket meg sem kérdezték. Mellékes szempont volt Sztálin, és a Szovjetunió megelőzése, vagy figyelmeztetése is. A döntő tényező az volt, hogy ha már egyszer megvan a bomba, akkor le kell dobni. Ahogy egy magas beosztású illetékes írta:

A bombát egyszerűen muszáj volt ledobni, hiszen olyan sok pénz ment el rá. Kudarc esetén hogyan magyaráztuk volna meg a hatalmas kiadásokat: Gondoljuk meg, milyen közfelháborodás tört volna ki. Amikor a bomba elkészült és ledobtuk, minden érintettet hatalmas megkönnyebbülés fogott el.

Azt kevesen látták előre, hogy pár éven belül milyen mértékben fog megnövekedni a nukleáris pusztító potenciál. Jóformán senki sem hitte, hogy a közeljövőben az Egyesült Államokon kívül más ország is képes lenne atomfegyvert előállítani. És senki sem számolt az atomrobbanások velejárójával, a sugárszennyeződéssel. Az atomfegyver "csak egy újabb bomba" volt. Amikor Truman értesült róla, hogy Hirosimára atombombát dobtak, így lelkesedett:

Ez a történelem legnagyobb eseménye!

Szó se róla, az volt. A történelem egyik legnagyobb, legtragikusabb, s legkönyörtelenebb eseménye. De muszáj volt megtenni, mert olyan sok pénz ment el rá...

Megj.: A két atomtámadás között a Szovjetunió is hadat üzent Japánnak, és Japán egy hét múlva, augusztus 15-én kapitulált. Truman 1955-ben megjelent memoárjában azzal próbálta indokolni döntését, hogy ha nincs a két atomtámadás, akkor a novemberre tervezett Japán elleni invázió legalább félmillió amerikai katona életébe került volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7615718950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandiras2 2020.05.27. 22:33:49

Muszáj volt ledobni? Igen muszáj volt. De nem azért mert olyan sok pénz ment el rá.
Ha nem dobják le, akkor sokkal sokkal több ember halt volna meg.
Részletek: dailymotion.com/video/x12q9wz
Angolul nem árt érteni hozzá, de ez mindenkinek saját személyes problémája.
"A tények makacs dolgok"
Az atombomba elhozta a békét.
MAD. Mutually Assured Destruction.
Kölcsönösen biztosított megsemmisítés.
És a háború megnyerhetetlenné vált. A hadseregek ültek a seggükön, és nem háborúztak, mert különben vége a világnak.
Kicsiben persze csinálták. Jó messzi kies helyeken, ahol ELVILEG kicsi volt az esély a helyzet elmérgesedésére, pl Korea, Vietnam, meg Dél Amerika.
De egyébként béke volt. És ezt a békét a BOMBA hozta el.
India-Pakisztán. Ott is csak határvillongások vannak, mert egyik se mer nagyon támadni, mert félnek a következményektől. Nagyjából béke van.
A bomba jó dolog. Mégpedig azért, mert olyan borzalmas. Inkább mindenki megül a seggén mint hogy kockáztasson. Egyszerűen túl borzalmas.

Head Honcho 2020.05.28. 15:01:09

Fogalmazzunk úgy, hogy racionális döntés volt.

barabasJ 2020.06.11. 14:27:26

"Eisenhower pedig, amikor a potsdami konferencián értesült a bomba tervezett bevetéséről, úgy vélte, "teljesen szükségtelen". Illetve, ahogy a későbbiekben megfogalmazta, "nem volt szükség lecsapni rájuk azzal a szörnyűséggel". MacArthur, akinek nem kérték ki a véleményét, később azt mondta, hogy egyetért Eisenhowerrel."
Ehhez képest alig pár év múlva, a koreai háború idején amellett kardoskodott, hogy azonnal vessenek be 9-10 atombombát... (Szerencsére ez nem történt meg, viszont MacArthurt leváltották.)
süti beállítások módosítása