A II. világháború fegyverei, járművei

Ki kicsoda - Kliment Vorosilov (1881-1969) [136.]

2019. január 30. - Habitus

kliment_vorosilov.jpgKliment Jefremovics Vorosilov 1881. február 4-én orosz szegényparaszti családba született az ukrajnai Verhnyeje (más forrás szerint Volcsarajovszka) nevű falujában, édesapja vasúti pályaőr volt. Csak két évig jár iskolába, már 10 éves korában dolgozni kezd a Donyec-Jurjevai Kohászati Társaságnál.

Itt kapcsolatba kerül a helyi szociáldemokrata szer- vezettel. Letartóztatják, és hiába engedik szabadon, ettől kezdve alig tud elhelyezkedni; majd 1902-től mozdonygyári lakatos Luganszkban. 1903-ban csat- lakozik a bolsevik párthoz, az 1905-ös forradalom alatt, amikor egy mozdonygyári munkásközgyűlés elnöke lett, letartóztatják, de néhány hónap múlva szabadon bocsátották. Küldöttként részt vesz az Oroszországi Szociáldemokrata Munkáspárt stock- holmi (1906) és a londoni (1907) kongresszusain.

Száműzik, és csak 1914-ben tér vissza Permből. A párt Központi Bizottsága irodájának dolgozva előbb Caricinben, majd Szentpétervárott dolgozik. 1917 februárjában bekerül a szentpétervári városi szovjetbe, de márciusban már ismét Luganszkban van, ahol a városi szovjet elnökévé választják.

1917 novemberében visszahívják Pétervárra, ahol a Forradalmi Katonai Bizottság polgári ügyekben illetékes komisszárja, a politikai rendőrség (VCSK, Cseka) egyik megszervezője, 1918 elején pedig már a város védelméért felelős rendkívüli bizottság elnöke. Tavasszal újra Luganszkba küldik, részt vesz a Vörös Hadsereg megszervezésében, majd hadsereg- csoport parancsnokként Caricin (a későbbi Sztálingrád) védelmében – ekkor kerül közeli kapcsolatba Sztálinnal. Ezt követően előbb az Észak-kaukázusi Katonai Körzet, majd a Déli Front katonai tanácsának tagja, és a 10. hadsereg parancsnoka. 1918 novemberétől az ukrán ideiglenes munkás-paraszt kormány tagja, 1919 januárjától belügyi népbiztos.

1919 és 1921 között az 1. lovashadsereg katonai tanácsa tagja, kulcsszerepe van az orosz polgárháború déli frontján, illetve a lengyel-szovjet háborúban. 1921-ben Sztálin feltétlen híveként a Szovjetunió Kommunista Pártja Központi Bizottságába választják (és tagja is maradt egészen 1961-ig); ugyanebben az évben részt vesz a kronstadti matrózlázadás le- verésében. Mindeközben a Központi Bizottság délkeleti irodájának is tagja, egyben az Észak-kaukázusi Katonai Körzet parancsnoka.

1924-ben a kulcsfontosságú Moszkvai Katonai Körzet élére kerül, és kinevezik a Szovjet- unió Forradalmi Katonai Tanácsának tagjává, amelyet 1925 januárjától Mihail Frunze ve- zetett. Frunze halála (1925) után Sztálin kegyeltjeként a Tanács elnökének választják; a katonai és flottaügyek népbiztosa lett. Ezt a posztot 1934-ig tölti be (1934 és 1940 közt honvédelmi népbiztos), közben – 1926-ban – az újonnan alakult Politikai Bizottságnak is tagjává választják. 1935-ben az első öt kinevezett egyikeként megkapja a Szovjetunió marsallja címet.

1937-ben annak a Legfelsőbb Katonai Törvényszéknek az elnöke, amely a sztálini tiszto- gatások során (lásd.: ú.n. "tábornokper") kivégezteti Tuhacsevszkijt marsallt, és másik hét főtisztet. (A tárgyalás után gyakorlatilag közvetlenül, fellebbezéseik elolvasása nélkül, 1937. június 12-én kora hajnalban agyonlőtték őket.)

Egy amerikai újságírónő Moszkvában riportkészítés közben célzást tett a tábornokok kivégzésére, Vorosilov csak ennyit válaszolt: „A szovjetek uniójának 178 millió lakosa van. Az újszülöttek száma évenként meghaladja a három milliót. Sorkatonaságunk kereken egy millió harcos. Tábornokaink száma 400. Nyolccal több vagy kevesebb? Gondolkozzon kissé a méreteken Asszonyom...”)

Egy évvel később, 1938-ban a Távol-Keleten sikerrel ver vissza egy japán támadást; 1939 novembere és 1940 januárja között ő irányítja a Vörös Hadsereget a finnek ellen vívott „téli háború” során, de korlátozott képességei, csapatai elégtelen felszerelése és a hatal- mas veszteségek miatt Sztálin leváltja, helyére Tyimosenkót ülteti. 1940-től a népbiztosok tanácsának elnökhelyettese; a német támadást követően a Szovjetunió Állami Honvédel- mi Bizottságának tagja, több fronton is a Legfelsőbb Főparancsnokság Főhadiszállásának képviselője. Nagy személyes bátorságot tanúsít, ugyanakkor komoly hozzá nem értést is, így nem tudja megakadályozni, hogy a németek bekerítsék Leningrádot; így menesztetik erről a posztról is – Georgij Zsukov váltja fel.

Katonapolitikusként azonban részt vesz a moszkvai (1941) és a teheráni (1943) konferen- ciákon, s kinevezik a partizáncsapatok főparancsnokává. 1944-ben személyesen felügyeli a krími tatárok – több százezer ember – kitelepítését Közép-Ázsiába és Szibériába. Alig egy éven belül a kitelepítettek fele meghalt. 1945. január 20-án a szövetséges hatalmak részéről ő kötötte meg a fegyverszüneti megállapodást Magyarországgal. 1945 és 1947 között a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elnöke Magyarországon, de 1946-tól lényegé- ben Szviridov altábornagy helyettesíti budapesti posztján.

1946-tól újra a minisztertanács elnökhelyettesi tisztét tölti be, 1952-ben beválasztják a Központi Bizottság Elnökségébe (a korábbi Politikai Bizottság helyébe lépő testületbe). Sztálin halála után a Legfelsőbb Tanács Elnökségének elnöke (államfő). 1957-ben – mikor egy évvel korábban Nyikita Hruscsov hivatalosan is elítéli a sztálini személyi kultuszt – csatlakozik a Hruscsov ellen fellépő politikusokhoz (Malenkov, Kaganovics, Molotov). An- nak ellenére, hogy nyilvánosan önkritikát gyakorol – fokozatosan kiszorítják a vezetésből, végül 1960. május 7-én a Legfelsőbb Tanács felmenteti elnöki posztjáról, helyére Leonyid Brezsnyev kerül. 1961 októberében a Központi Bizottságból is kiszavazzák; de Hruscsov bukása után, 1966-ban még visszakerül a testületbe, ám valós hatalommal járó szerepet már nem kap.

1968-ban másodszor is megkapja a Szovjetunió Hőse kitüntetést. Moszkvában hal meg 1969. december 2-án, sírja a Kreml falában található.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9114599126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása