A II. világháború fegyverei, járművei

Suomi M 31 géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

Az 1920-as években Finnországban is megindult a géppisztoly fejlesztése, ezek Soumi néven váltak ismerté. Az első a Konepistooli M 22 nevet kapta, amely 7,65 mm-es Parabellum lőszerrel tüzelt. A fegyver nem volt sikeres, keveset gyártottak belőle. Aimo Johannes Lahti következő, sokkal sikeresebb - mára már elfeledett - Suomi M 31-es modelljének is léghűtéses csöve volt és késleltetés nélküli hátrasiklással működött.

suomi.gif

A finn géppisztoly a maga idejében a kitűnő minőség és a gondos kivitelezés példája volt. Minden körülmény között lehetett használni, tökéletessége és egyszerű technikai meg- oldásai számos konstruktőrt inspiráltak (többek között a szovjeteket), akik lemásolták kör alakú tölténytárát. Használta a Vörös Hadsereg csakúgy, mint pl. a lengyel rendőrség 1939 előtt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm
  • Méretek: csőhossz 314 mm; teljes hossz: 871 mm
  • Tömeg: 7,04 kg (tele tölténytárral)
  • Tűzgyorsaság: 900 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 396 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 71 töltényes körtár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9612872802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása