A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - UIT-22

2018. május 07. - Habitus

 

UIT-22 német tengeralattjáró nemet.gif



A Liuzzi-osztályú olasz tengeralattjárót eredetileg Alpino Bagnolini néven 1939. október 28-án bocsátották vízre. Az olasz kapitulációt követően, 1943. szeptember 9-én a néme- tek lefoglalták a franciaországi Bordeaux kikötőjében, és kisebb átalakítások után UIT—22 néven szolgálatba állították, Carl Wunderlich tengerészfőhadnagy parancsnoksága alatt. 

alpino_bagnolini-uit22.jpg

Még L'Alpino BAGNOLINI néven Bordeaux-ban – 1943. febr. 14.

Már UIT—22-ként a hajó 1944. január 26-án hagyta el a Bordeaux-t – fedélzetén 12 olasz tengerésszel, mivel a német legénység még nem sajátította el teljes egészében az olasz gépek kezelését – hogy a dél-afrikai partoknál találkozzon a Penangból visszatérő U-178 jelű tengeralattjáróval, majd tovább hajózzon a Távol-Keletre. 1944. március 11-én azon- ban a találkozási pont közelében – a Jóreménység-foktól délre, 500 mérföldre Fokvárostól – váratlanul három dél-afrikai Consolidated Catalina repülőgép támadta meg a felszínen haladó tengeralattjárót és elsüllyesztette azt; 43 halott (senki sem élte túl a támadást).

Az azóta hozzáférhető dokumentumok szerint a dél-afrikai repülőgépek már várták a német tengeralattjárókat, mivel az ULTRA (az Enigma feltörését követően) részletes tájékoztatást adott a találkozási pont helyéről és idejéről.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9613896732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása