A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - HMS Salmon

2018. május 07. - Habitus

 

HMS Salmon brit tengeralattjáró brit.gif


Osztály: S-class
Jelzés: S65/N65
Építő: Cammell Laird (Birkenhead, Skócia)
Építés kezdete: 1933. június 15.
Vízrebocsátás: 1934. április 30.
Szolgálatba állítás: 1935. március 8.
Szolgálat vége: 1940. júliusa
Sorsa: 1940. július 7-én küldetésre indult az Északi-tengeren. majd Stavanger közelében eltűnt. A feltételezések szerint aknára futott és teljes legénységével együtt elsüllyedt.

Az S/Sealion-osztályba tartozó tengeralattjáró rövid háborús karrierje imponáló: a hábo- rú első legelején, 1939. december 4-én elsüllyesztette a német U—36-os tengeralattjárót Kristiansand közelében. Egy héttel később, 1939. december 13-án pedig súlyosan meg- rongálta az ugyanitt aknatelepítő megbízatást teljesítő német Nürnberg könnyűcirkálót; ugyanezen a napon a Leipzig könnyűcirkálót is megrongálta. Mindkét német hajó hosszú időre kiesett a harcokból. Ezután több sikeres küldetést teljesített az Északi-tengeren, de szerencséje 1940 júliusában elhagyta: a feltételezések szerint valahol Stavanger közelé- ben aknára futott és teljes legénységével együtt elsüllyedt.

hms-salmon.jpg

A HMS Salmon egy 1935-ben készült felvételen

A II. világháború folyamán húsz német tengeralattjáró esett áldozatul szövetséges bú- várhajóknak 1939-1945 között. A brit tengeralattjárók 13 hajót süllyesztettek el, négy tengeralattjáró Távol-Keleten (Monszun-hajó), 5 pedig a Földközi-tengeren pusztult el.

Az első búvárhajót pont a HMS Salmon süllyesztette el, alig három hónappal a háború kitörése után (U—36), az utolsót (U—183) pedig az amerikai USS Besugo 1945. április 23-án, alig két héttel a német kapituláció előtt.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr613898800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása