A II. világháború fegyverei, járművei

Ki kicsoda - Alfred Jodl (1890-1946) [58.]

2018. február 20. - Habitus

jodl_alfred.jpgWehrmacht későbbi vezérkari főnöke, valamint Hitler legközelebbi kato­nai tanácsadója 1890. május 10-én szüle­tett Würzburgban, tiszti családban (eredeti neve: Alfred Baumgartner). Részt vett az első világháborúban, majd 1919-től pedig száza- dosként a német hadsereg ve­zérkaránál szolgált.

Kapcsolata Hitlerrel 1923-ban kezdődött, igen gyorsan csat­lakozott azokhoz, akik hős­nek tartották. Természetes, hogy a Wehrmacht vezérkará­nak ter- vezési osztályán felada­tokat kapott Hitler hatalomra jutását követően, az OKW (Oberkommando der Wehrmacht) lét­rehozása után pedig a vezetési osztály főnöke lett. 1939. ápri­lis 1-én vezérőrnaggyá nevezték ki, majd 1940. július 19-én tüzérségi tábor- nok lett, 1944. január 30-án pedig vezérezredes.

Hitlerrel és Keitellel együtt irányította a német hadsereg minden fontos hadjáratát. A führert csodálta, de katonai ügyekben nem hallgatott rá maradéktala­nul, diplomáciai ér- zéke segítségével 1942-ig mégis megőrizte Hitler bizalmát, és még vereségei, vagy Hitler egyetértése nélkül meghozott döntései sem sodorták veszély­be. A Hitlerhez legközelebb álló parancsnokokkal összehasonlítva Jodl engedel­messége nem merült ki a parancsok vak teljesítésében; ellenkezőleg, nem egyszer sikerült meg­győznie Hitlert álláspontjának helyességéről. Döntései, bár alaposan átgon­doltak és nagyon pontosan kielemezettek voltak, nem mindig járultak hozzá a német hadsereg sikereihez. így volt Sztálingrád vagy Kurszk esetében, vagy az Ardennekben indított utolsó kétségbeesett ellentá­madásnál.

Hitler öngyilkossága után egy héttel neki kellett Reimsben aláírnia a Wehrmacht fegy- verletételét. A nürnbergi per során Jodl azt a meg­győződését hangsúlyozva, miszerint „a katonának nem fel­adata, hogy parancsnoka bírája legyen".

A nürnbergi ítélőszék azonban bűnösnek ítélte a vád mind a négy pontjában, beleért­ve az emberiség elleni bűntetteket és a há­borús bűnöket is. Halálra ítélték, és 1946. október 16-án hajnalban fölakasztották. Az ítéletet megtámadta a német náci ügyeket felülvizs- gáló bíróság, amely szerint Jodl te­vékenysége nem hágta át a nemzetközi jog előírásait, és hadműveleti parancsnokként kötelessége volt az alá rendelt csapatokat győzelemre vinni. 1953. február 28-án a bí­róság indítványára fölmentették a vádak alól, és bizonyos tekintetben rehabilitálták.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr10013686368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása