A II. világháború fegyverei, járművei

SdKfz. 184 Ferdinand/Elefant páncélvadász

2017. november 21. - Habitus

A páncélvadász konstrukciója a Pz.Kpfw VI Tiger Porsche-féle változatából eredt. Az új nehézharckocsi gyártására végül a Henschel-cég kapott megbízást, de arról is döntés született, hogy a Porsche tervezetét páncélvadászként fejlesztik tovább. Tervezője ke- resztnevéről Ferdinand-nak, hosszú lövege alapján pedig később hivatalosan (a javított változatot) Elefant-nak nevezték ezeket a páncélvadászokat.

ferdinand.jpg

Mivel Hitler megkövetelte, hogy az új harcjármű már a szovjet fronton tervezett 1943-as támadásban is részt vegyen, a fejlesztési munkálatokat túlságosan is siettették. Ennek következményeként, amikor a kurszki csatában bevetették őket, számos jármű lerobbant a csatatéren, míg mások megfelelő páncélzat híján, valamint nehézkes mozgásuk miatta szovjet tüzérek könnyű prédájává váltak. Tetézte a bajokat, hogy nem rendelkezett gép- puskával (ezt később pótolták), így semmivel sem védekezhetett a szovjet gyalogság ellen, amely robbanótöltetekkel könnyen megbéníthatta a járműóriásokat. A túlélőket Olaszországba vonták vissza, ahol megbízhatatlanságuk és az állandó alkatrészhiány biztosította, hogy ne számítson igazán hatékony harcjárműnek.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 8,14 m; szélesség 3,38 m; magasság 2,99 m
  • Súly: 65 000 kg
  • Személyzet: 6 fő
  • Fegyverzet: egy 88 mm-es Pak 43/2 harckocsiágyú, később még 2 darab 7.92 mm-es MG 34 gépfegyver
  • Páncélzat: elől 200 mm, oldalt 80 mm, hátul 80 mm
  • Hatótáv: 153 km (úton)
  • Motor: kettő, összesen 530 LE-s Maybach HL 120TRM benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 20 km/h; gázlóképesség 1,0 m; lépcsőmászó képesség 0,80 m; árokáthidaló képesség 2,60 m

*A Pz.Kpfw VI „Tiger” harckocsi - részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6813345385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása