A II. világháború fegyverei, járművei

Radom wz. 35 pisztoly

2017. november 01. - Habitus

wz35.jpgA lengyel hadsereg által a pisztolyra kiírt pályázatot két lengyel mérnök, Wilniewczyc és Skrzypinski nyerte meg, és a fegyver sorozatgyártása 1936-­ban kezdő- dött meg a radomi fegyvergyárban. A fegyver rövid csőhátrasiklásos rendszerű, reteszelt pisztoly. Az egyenes szekrénytárba 8 töltény fért. A szán bal olda­lán a tervezők nevének megfelelően, először WiS, majd ViS jelet ütöttek.

A II. világháború kitöréséig 18 000 darab pisztoly készült el. A pisztolyt a beütött jel alapján ViS-nek, illetve gyártási helye alapján Radomnak is nevezték. A fegyvert a német megszállás után is tovább gyártották a német ejtőernyősök szá­mára. Ekkor a ViS jel helyett a német Waffenamt jelét ütötték be.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm
  • Méretek: csőhossz 115 mm; teljes hossz: 211 mm
  • Tömeg: 0,83 kg
  • Elméleti tűzgyorsaság: 20 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 351 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 8 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5413126002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása