A II. világháború fegyverei, járművei

Winchester M1897 'Trench Gun' shotgun

2017. október 31. - Habitus

A fegyvert John Browning tervezte és a Winchester fegyvergyár gyártotta kifejezetten hadi- és rendfenntartó célokra. Mindkét világháborúban elterjedten alkalmazták a szövetséges katonák. A hadseregnél rendszeresített fegyveren kisebb módosításokat hajtottak végre: a csőre egy perforált hűtőköpeny került, aminek az elejére lehetett felerősíteni az M1917-es bajonettet.

m1897.gif

Az aránylag rövid cső miatt a fegyver hatótávolsága nem volt túl nagy, viszont a lövész- árkok szűk járataiban félelmetes hatékonysággal működött. A németek igencsak nehezményezték a "trench gun” alkalmazását, még hivatalos panasszal is éltek miatta Genfben. A fegyver egyetlen gyenge pontja a töltény volt, ami egészen a háború leg- végéig kartonborítású volt. Nem meglepő, hogy ezek a töltények nem viselték túl jól az időjárás viszontagságait és a lövészárkok körülményeit. 1957-ig összesen 1 024 700 darabot gyártottak belőle.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 76 mm (.455 Webley Mk II)
  • Méretek: csőhossz 508 mm; teljes hossz: 997 mm
  • Tömeg: 3,97 kg
  • Tűzgyorsaság: nincs adat
  • Lövedék torkolati sebessége: 751 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 5 +1 a csőben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1813120670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása