A II. világháború fegyverei, járművei

Luger P08 'Parabellum' pisztoly

2017. október 31. - Habitus

luger_para.jpgParabellum pisztolyt Georg Luger tervezte 1898 körül. Neve a latin „Si vis Pacem, Para- bellum” (Ha békét akarsz, készülj a háború- ra) mondásból származik. Először Svájcban rendszeresítették, de ott még 7,65-ös változatban. A német haditengerészet kérésére a német DWM gyár és Luger kifejlesztett egy újfajta 9 mm-es lőszert, ami mára Parabellum néven az egyik legelter- jedtebb pisztolylőszerré vált.

A 9 mm-es űrméretűre áttervezett pisztolyt 1908-ban rendszeresítette a német hadsereg és haditengerészet. Később még számos országban állt szolgálatban, egészen az 1950-es évekig. A pisztoly Luger-féle csuklós-karos reteszelésű, rövid csőhátrasiklásos rendszerű, félautomata fegyver. Létezett belőle egy ún. "Artillery Model" azaz "tüzérségi" is, amely hosszabb csővel, fa tussal, és 32 db-os dobtárral rendelkezett.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 100 mm; teljes hossz: 230 mm
  • Tömeg: 0,90 kg
  • Elméleti tűzgyorsaság: 20 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 381 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 8 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1413119350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóskatáska 2020.05.21. 22:38:20

Az egyik legszebb pisztoly.
Van egy CO2 patronosom ,nagyon szeretem.
süti beállítások módosítása