A II. világháború fegyverei, járművei

Raupenschlepper Ost (RSO) vontató

2017. október 23. - Habitus

A németek a keleti fronton rendkívül szélsőséges időjárási körülmények között voltak kénytelenek harcolni. Járműveik gyakran vagy a sártengerben, vagy a méteres hóban akadtak el. Ez elsősorban az utánpótlást és hadfelszerelést szállító teherautókat érintet- te. A probléma megoldásaként született meg a Raupenschlepper Ost (RSO), azaz a "keleti vontató". A járművet az osztrák Steyr cég fejlesztette ki 1942-ben. 

rso1.jpg

Az RSO igen egyszerű és igénytelen eszköz volt, éppen ezért kiválóan megfelelt a keleti hadszíntér nehéz terepviszonyainak. A jármű teljes egészében lánctalpas kivitelű volt. A talaj és az RSO alja közötti távolság elérte az 55 centimétert, így szinte minden terepen kiváló teljesítményt nyújtott. Az RSO-t két nagyobb szériában gyártották: 1942/44 között készültek a 01-es széria járművei, 1944-től gyártották a 03-as szériát. A háború végéig mintegy 28 000 RSO épült a Steyr, Klockner-Deutz-Magirus és Wanderer cégek üzeme- iben. Érdekes, de kis darabszámban készült változatok voltak még az úszóképes, de csökkentett méretű "hegyi RSO" és a különböző ágyúkkal szerelt "önjáró löveg" pél- dányok. Gyártottak még sebesültszállító, rádiós és műhelykocsi felépítményeket is. 

TECHNIKAI ADATOK (RSO 01)

  • Méretek: hosszúság 4,42 m; szélesség 1,99 m; magasság 2,53 m
  • Súly: 5200 kg
  • Személyzet: 2 fő
  • Fegyverzet: az alapváltozatnál nincs
  • Páncélzat: nincs
  • Hatótáv: 300 km (úton)
  • Motor: egy 85 LE-s Steyr V8 3.5L benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 17 km/h

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9213066148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása