A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Adua-class

2017. október 06. - Habitus

 

adua.jpg

1932-ben az olaszok elkezdték a 600-as széria egységeinek gyártását, 650 tonna körüli vízkiszorítással. Azonos konfigurációban épültek a Sirena (12 hajó), a Perla (10 hajó), az Adua (17 hajó) osztályok tengeralattjárói. A Platino osztálynál (13 hajó) a súlyt 710 tonná- ra növelték. Az osztály első hajói részt vettek a spanyol polgárháborúban, és mindegyik – a Vörös-tengerre vezényelt Macalle-t lkivételével – a Földközi-tengeren teljesített szolgá- latot. (Az osztály három egységét még a vízrebocsátás előtt eladták Brazíliának.)

Az olasz kapituláció után két Adua-osztályú tengeralattjáró (az Alagi és az Axum) került a szövetségesek felügyelete alá, ezek közül az Axum 1943. december végén Görögország partjainál elsüllyedt. Az osztály névadó hajóját, az 1936 szeptemberében vízrebocsátott és ugyanez év novemberében szolgálatba állított Adua-t 1941. szeptember 3-án Algír kö- zelében két brit romboló, a HMS Gurkha és a HMS Legion süllyesztette el.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3512932753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása