A II. világháború fegyverei, járművei

LVT-A kétéltű harckocsi

2017. szeptember 22. - Habitus

Az LVT (A) egy szabványos LVT jármű volt, amelyre felszerelték az M3 könnyű harckocsi 37 mm-es ágyúval felfegyverezett tornyát. Ezt a kétéltű harcjárművet arra szánták, hogy a partraszállások kezdeti szakaszában biztosítson tűztámogatást a támadó csapatoknak, és hogy olyan átütő erőt adjon a támadásnak, ami lehetővé teszi a hídfő biztosítását.

lvt_a1.jpg

Az LVT (A)-k általában már a tengerről tűzet nyitottak ágyúikkal, ami tökéletes pazar- lásnak bizonyult, figyelembe véve azt az irdatlan haditengerészeti tüzérségi támogatást, amely a partraszálló hadműveleteket kísérte. A 37 mm-es löveget természetesen túl könnyűnek találták az eléje tűzött feladatra, ezért az LVT (A)-t utóbb 75 mm-es tarackkal látták el úgy, hogy az M8 önjáró tarack teljes tornyát szerelték rá. A típust az LVT család többi tagjával együtt széles körben használták a II. világháború csendes-óceáni hadmű- veletekben, különösen a szigetről-szigetre történő "békaugrásoknál", sőt a brit erők a nyugat-európai hadműveletekben is bevetették.

TECHNIKAI ADATOK (LVT A-1)

  • Méretek - hosszúság 7,95 m; szélesség 3,25 m; magasság 3,02 m
  • Súly: 14 800 kg
  • Személyzet: 2 fő
  • Fegyverzet: egy 37 mm-es ágyú, (később egy 75 mm-es tarack); egy 7,62 mm géppuska
  • Páncélzat: 67 mm-ig
  • Hatótáv: úton 241 km; vízen 120,7 km
  • Motor: két, összesen 220 LE (164,1 kW) teljesítményű Cadillac benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 27,3 km/h; vízen 9,7 km/h;

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8012887030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása