A II. világháború fegyverei, járművei

Churchill AVRE utászharckocsi

2017. szeptember 20. - Habitus

A Churchill harckocsi stabil konstrukciója, tágas küzdőtere lehetővé tette, hogy létre- jöjjenek speciális feladatok elvégzésére alkalmas Churchill-változatok is. Ezek közül az egyik legismertebb a Churchill AVRE utászharckocsi (Armored Vehicle Royal Enginners), mely az 1942-es dieppe-i támadás kudarcát követően készült el, ugyanis ott az utászokat az ellenség tüze megakadályozta abban, hogy felszámolják a part menti akadályokat.

avre1.jpg

Ezt a harckocsit arra szánták, hogy az utászokat megfelelő védelem mellett, a kellő helyre szállítsa, valamint nehéz romboló fegyverzetével segítse feladatuk végrehajtását (a jármű elülső részének oldalain különleges rögzítési pontokat képeztek ki a különféle speciális kiegészítő eszközök számára). Hagyományos löveg helyett egy nehéz rombolótöltet kilövésére alkalmas mozsárral szerelték fel őket. A Churchill AVRE-k kiválóan szerepeltek első éles bevetésükön, amikor Normandiában sz 1944. június 6-i partraszállás során utat törtek a támadó csapatoknak. A 60-as évekig szolgáltak a brit hadsereg kötelékében.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 7,67 m; szélesség 3,25 m; magasság 2,79 mm
  • Súly: 38 000 kg
  • Személyzet: 5 fő
  • Fegyverzet: egy 290 mm-es Petard mozsár és egy 7,92 mm-es Besa géppuska
  • Páncélzat: 16-102 mm
  • Hatótáv: 193 km (úton)
  • Motor: egy 350 LE-s (261 kW) Bedford twin-six benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 24,9 km/h; gázlóképesség 1,016 m; lépcsőmászó képesség 0,76 m; árokáthidaló képesség 3,048 m

*A22 Churchill gyalogsági harckocsit - részletesebben

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr1512882180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása