A II. világháború fegyverei, járművei

Madsen M1904 golyószóró

2017. szeptember 18. - Habitus

A Madsen rendszerű golyószóró feltalálója Theodor Schouboe dán hadnagy volt. A fegyver a rendszeresítést elrendelő Madsen dán hadügyminiszter nevét viseli. A Madsent a századforduló után szabadalmaztatták, gyártását az A. S. Danks Rekillriffel Syndikat, koppenhágai gyár vállalta. Több mint 30 ország használta, és az összes létező töltény- fajtához gyártották.

md1904.gif

A Madsen golyószóró közepes (50 mm-es) csőhátrasiklású himbazáras önműködő fegyver. Töltése 32 töltényes tárral, felülről történt. Így gyenge adogatórugó esetén is kifogástalanul működött. Tűzváltója egyes és sorozattüzet tesz lehetővé. A szokásos villaállványon felül tusatámasztója is van, ezt használva egyes lövéseknél lőszabatossága megegyezik a puskáéval. A II. világháború kitörésekor még több ország (Norvégia, Románia, Jugoszlávia) hadseregénél rendszerben állt, a német hadsereg is használta még Norvégia megszállásának idején. A Madsen 1931-ig a magyar honvédségnél is rendszeresítve volt. 1943-ban újból alkalmazásba került, de ekkor már csak - könnyű légvédelmi állványra szerelve - csapatlégvédelemre használták.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,92 mm
  • Méretek: csőhossz 580 mm; teljes hossz: 1120 mm
  • Tömeg: 9,1 kg
  • Tűzgyorsaság: 450 lövés/min
  • Torkolati sebesség: 700 m/s
  • Tár befogadóképessége: 25, 30, 40 töltényes tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6112872928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása