A II. világháború fegyverei, járművei

Történetek - Ágyúk, amelyek csak egyszer lőttek [337.]

2022. augusztus 03. - Habitus

És még mindig Norvégia: most a főváros, Oslo közelében 1848-1853 között épült Oscarsborg-erőd Moses és Joshua nevet viselő két ősöreg, 28 cm-es ágyújáról lesz szó, amelyek a Norvégia elleni német támadás első napján egyetlen egyszer lőttek — fél évszázados szolgálatuk során először és utoljára —, ám ezzel a két lövéssel beírták magukat a történelembe.

moses-agyu0.jpg

1940. április 9-én, a németek Norvégia megtámadásakor, az inváziós hadműveletekbe haditengerészeti egységeket is bevetettek. Az Oslo felé vezető hosszú, mélyvizű fjordba a Hipper osztályú nehézcirkáló, a Blücher vezetésével egy kisebb, 2000 fős haderőt szállító hajóraj hatolt be. 

Kummetz admirális zászlóshajóján tartózkodott számos magas beosztású német katonai, közigazgatási és gazdasági szakember; rájuk az a feladat várt volna, hogy Norvégia meg- szállása után az ország irányítását átvegyék. Az admirális arra számított, hogy a hajnali ködben észrevétlenül megközelíthetik a norvég fővárost.

moses-agyu6.jpg

A Blücher az invázió során. A fotó az Emden könnyűcirkáló fedélzetéről készült.

moses-agyu_map.jpg

Az Oscarsborg-eröd főfegyverzete három, 28 cm űrméretű partvédő ágyú volt, amelyek a bibliai Moses, Josua és az Aron neveket kapták. Ezek a Krupp-ágyúk 1892-ben készültek, tehát ekkor már igencsak korosak voltak, és csak kettőnek volt kezelőszemélyzete, a har- madik így használhatatlan volt. A németek bár tudták, hogy a fjord partjain erődítmények és elavult ágyúk vannak, de úgy vélték, hogy az ósdi fegyverek nem jelentenek komoly veszélyt a korszerű német hadihajókra. Tévedtek. Amint a kötelék a fjord legkeskenyebb részén álló erődhöz ért, a Blüchert meglepetésszerű ágyútűz érte.

moses-agyu2.jpg

Az Oscarsborgban található három 28 cm-es üteg egyike.

Az erőd figyelőtornyából a hajórajt akkor vették észre, amikor az már csak 2000 méter távolságban volt tőlük. A Joshua elnevezésű ágyú tüzérei megcélozták a Blüchert, és 1800 méter távolságból telibe találták a hajó elülső lövegtornyának irányítóberendezését. A tűzvezetés azonnal megbénult, a fő hajóágyúk irányíthatatlanná váltak. A Blücher lég- védelmi ágyúi ugyan tüzet nyitottak az erődre, de a következő pillanatban a Moses ágyú páncéltörő gránátja is eltalálta a vízvonal fölött a cirkálót.

moses-agyu5.jpg

Az Oscarsborg-erőd keletről nézve. Blücher elhaladt a szorosban lévő erőd mellett, a fénykép előterében.

moses-agyu3.jpg

Kilátás Drøbak városára. A fehér kereszt jelzi Blücher helyét, amikor a kép bal oldalán található torpedóüteg torpedói eltalálták.

A hajó belsejében tűz ütött ki, kormányműve használhatatlanná vált. Az égő, súlyosan sérült nehézcirkáló megpróbált kivánszorogni a fjordból, de közben a fjord legkeske- nyebb, csupán 457 méter széles pontját védő, a szomszédos Észak-Kaholmen sziget keleti oldalán lévő tengeröbölbe telepített torpedó vetőcsövekből (ezekről a németek nem tudtak, 1901-ben építették őket, és szintén századfordulós, alig 600 méteres hatótávolságú Luppis-Whitehead torpedókkal voltak felszerelve) kilőtt két torpedó is eltalálta Blüchert — az egyik az első lövegtornyánál, a másik a kazántermet találta el.

moses-agyu7.jpg

Az utolsó kép a süllyedő Blücher tatjáról.

A torpedók végleg megpecsételték a cirkáló sorsát, a német flotta egyik legújabb hajója alig egy óra múlva felborult, és a fjord 2500 méter mély vizében süllyedt. És bár az ágyúk egy-egy szerencsés lövése az inváziót nem akadályozta meg, az esemény miatt egy rövid időre a németek visszavonultak, így ez idő alatt egérutat nyert a norvég király és a kor- mány, az ország aranytartalékát pedig Londonba menekítették.

moses-agyu4.jpg

A Blücher roncsából kiemelt két horgony egyike Drøbak városában. A másik az oslói kikötőben van kiállítva.

*

Hogy összesen hányan vesztek oda a Blücher-en, arról nincsenek pontos adatok, az áldozatok számát általában 650 és 800 fő közé teszik, de vannak 1000 fős becslések is. Az alaposan lebecsült Oscarsborg április 10-én a reggeli órákban adta meg magát, miután előző nap a kilenc órán át több hullámban támadták a Luftwaffe repülőgépei. Norvégia megszállását követően, 1940. júliusánan a németek felállítottak egy Blücher-emlékművet a parton, melyet 1945 májusában a norvég ellenállás lerombolt, nem sokkal a németek norvégiai kapitulációja után. A Blücher a mai napig az Oslo-fjordban van, az Oscarsborg erődtől északra, az ágyúk pedig az erőd idegenforgalmi látványosságai.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr4317898889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Head Honcho 2022.08.03. 07:25:39

Ilyen az, amikor egy ország megpróbálja megvédeni magát, és nem fekszik le a támadóknak.
süti beállítások módosítása