A II. világháború fegyverei, járművei

Ki kicsoda - Sztójay Döme (1883-1946) [216.]

2020. január 27. - Habitus

sztojay1944.jpgA szerb családból származó Sztójay – még Dimitrije Sztojakovics néven – 1883-ban, Versecen született. Katonai pályáját a Monarchia hadseregében kezdte, ezredesként harcolt az első világháborúban és a magyar Vörös Hadseregben, majd a Horthy-féle nemzeti hadsereg kémelhárító osztályán. A húszas évek elején léptették elő tábornokká, 1925-ben pedig Berlinbe került, mint katonai attasé; ekkor változtatta nevét Sztojakovicsról Sztójayra. 1933-ban hazahívták, két évig a Honvédelmi Minisztériumban alkalmazták, majd 1935-ben Gömbös Gyula őt nevezte ki berlini magyar követnek – ekkor már altábornagy.

Követi pozícióját egészen 1944-ig, miniszterelnöki kinevezéséig megtartotta, és ebben a kilenc évben mindent megtett azért, hogy Magyarországot a német-olasz tengely mellé állítsa.

Berlini követként jó kapcsolatot épített ki a Ribbentrop-féle külügyminisztériummal, és kellően együttműködőnek bizonyult. Nem véletlen, hogy Magyarország német meg- szállása (1944. március 19.) után, Hitler és teljhatalmú biztosa, Edmund Veesenmayer Imrédy Bélát, vagy őt akarták a miniszterelnöki székben látni. Miután Horthy úgy vélte, hogy a polgári származású Imrédyhez képest egykori katonája lojálisabb lesz, március 23-án – Kállay Miklós leváltását követően – őt nevezte ki a kormány élére.

A kormányzónak végül csalódnia kellett, mert öthónapnyi kormányzása idején maradék- talanul kiszolgálta a németeket. 1944 márciusa után újabb jelentős katonai erőket küldött a frontra, és rendkívül hátrányos gazdasági megegyezést kötött Németországgal; az ellenzéki sajtót betiltották, számos politikust és publicistát börtönbe vetettek, és életbe léptették a nácik által régóta szorgalmazott zsidótörvényeket. Rendeletet hoztak a sárga csillag kötelező viseletéről, a zsidókat mindenüktől megfosztották és gettókba zárták őket. Mint kormányfő, felelős volt azért, hogy – Eichmann szolgálatában – Jaross Andor belügyminiszter vezetésével megkezdődött a vidéki zsidóság deportálása Auschwitzba és más német haláltáborokba.

Horthy 1944 júliusának elején erélyesebben próbált beavatkozni a kormány politikájába: a kormányzó a koronatanácsban leállíttatta a deportálásokat, majd – miután Koszorús Ferenc vezetésével a hozzá hű alakulatok megakadályozták a július 6-i csendőrpuccsot – elérte, hogy a budapesti zsidóság Magyarországon maradjon. Augusztus elejétől a fon- tosabb pozíciókból fokozatosan kiszorították a szélsőséges politikusokat, eltávolították miniszteri székéből a Magyar Megújulás Pártjának vezetőjét, Imrédy Bélát, és megpró- bálták visszajuttatni a Magyar Élet Pártját egykori monopol helyzetébe. A román kiugrás (1944. augusztus 23.) után Horthy megújította különbéke-kísérleteit, majd pár nappal később, augusztus 29-én lemondatta a kormány éléről egykori katonáját, és helyére Lakatos Géza vezérezredest nevezte ki.

1944 júliusában Horthy két ízben is megkísérelte leváltani a Sztójay-t, de az első kísérlet a kiszemelt utód, Lakatos Géza habozása, a második Hitler fenyegetőzése miatt sikertelen maradt. Lecserélésére végül a Románia átállása nyomán kínálkozó lehetőség kihasználásával került sor.

Az ekkor már nagybeteg exkormányfő visszavonult a közélettől; nem vett részt sem a kiugrás szervezésében, sem annak megbuktatásában, és Horthy eltávolítása után sem tért vissza a politikába. Bár az 1944. október 16-án megalakuló nyilas Szálasi-kormányban három egykori minisztere is szerepet vállalt, ő távol maradt a kormányzástól. 1945 elején a szovjetek elől Németországba menekült, ahol később az amerikai hadsereg fogságába került. A szökevényt 1945 októberében adták ki Budapestnek, és hazatérése után kormá- nya tagjaival együtt a népbíróság előtt kellett felelnie tetteiért. Az eljárás során bűnösnek találták, és halálra ítélték. Kivégzését 1946. augusztus 22-én hajtották végre.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9015431488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása