A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - Narwhal-class

2018. szeptember 28. - Habitus

 

narwhal-class1.jpg

A két világháború közti amerikai kísérletezés "eredményeként” nagy, lassú, sebezhető, különleges naszádok is rendszerben álltak. Ilyen volt a Narwhal-osztály (eredetileg "V" osztály) két nagyméretű – 2730/3960 tonnás – tengeralattjárója a Narwhal és a Nautilus is. Fegyverzetüket többcélúan alakították ki: aknarakó-berendezés, 4-6 torpedó vetőcső és két darab 152 mm-es (6 hüvelykes) löveg. Ennek a komoly arzenálnak lett a következ- ménye a nagyméretű hajótest, valamint, hogy egyik harci funkciójukat (torpedótámadás, aknarakás, fedélzeti bombázás) sem tudták maradéktalanul ellátni, így aztán az osztály- ból csak két egység épült meg a kaliforniai Mare-szigeti haditengerészeti gyárban.

USS Narwhal-t 1930. május 15-én állítottak hadrendbe, osztályának másik hajóját a USS Nautilus-t pedig 1930. június 1-én. Mindkét hajó – bár már a háború kezdetén is elavult- nak számítottak – a sikeres tengeralattjárók közé tartoztak. Részt vettek a Midway-szigeti csatában; szolgálatuk alatt 13 japán hajót süllyesztettek el, illetve diverzánsakciókat tá- mogattak a Kuril-szigeteken, a Fülöp-szigeteken és más japán kézen lévő területeken. Mindkét hajó túlélte a háborút, 1945 áprilisában és júniusában szerelték le őket.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8114270069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása