A II. világháború fegyverei, járművei

Type 3 Chi-Nu közepes harckocsi

2017. november 27. - Habitus

Type 1 Chi-He közepes harckocsi alapjain számos változat készült, melyek közül a Type 3 Chi-Nu emelkedik ki. A 18,2 tonnás harckocsi a Chi-He páncéltestére épült, ám az eredeti tornyot leszerelték, és helyére új tornyot terveztek. A 47 milliméteres löveget így egy 75 milliméteres, nagy csőtorkolati sebességű ágyú váltotta fel, amelynél komolyabb fegyver a második világháború éveiben nem került beépítésre japán harckocsiba.

type3chinu.jpg

Páncélzata, futóműve, és meghajtása megegyezett az előd-típussal, ám a megnőtt tömeg miatt valamivel lomhább volt annál, és terepjáró képessége is romlott. A japán vezetés ezt a modellt az M4 Sherman elleni harcra szánta; ez volt az egyetlen páncélos a japán szárazföldi haderő állományában, amely eséllyel szállhatott volna szembe az amerikai harckocsival. A Chi-Nu prototípusát 1944 őszén mutatták be, a hadsereg rögtön meg is rendelt belőle egy nagyobb szériát. A sorozatgyártás azonban az amerikai légitámadások következtében csak vontatottan indult be, így 1945 nyaráig alig öt tucat példány készült el. Az átadott harckocsikat a hadvezetés a főszigetért vívott harcokban kívánta bevetni, ezért nem küldték ki őket az első vonalba, hanem a fontosabb nagyvárosok laktanyáiban állomásoztatták, várva az amerikai hadsereg invázióját.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 5,63 m; szélesség 2,41 m; magasság 2,68 m
  • Súly: 18 200 kg
  • Személyzet: 5 fő
  • Fegyverzet: egy 75 mm-es Type 3 löveg, és egy 7,7 milliméteres Type 97 géppuska
  • Páncélzat: 12-80 mm
  • Hatótáv: 210 km
  • Motor: egy 240 LE-s (179 kW) léghűtéses Mitsubishi Type 100 V-12 dízelmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 39 km/h

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr8513399175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása