A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-570

2017. szeptember 22. - Habitus

 

U-570 német tengeralattjárónemet.gif



1941. augusztus 27. kora délutánján az U-570 100 mérföldre Izlandtól délre hajózott. Néhány angol őrhajó alámerülésre kényszerítette a tengeralattjárót és vízibombáival erősen megrongálta azt. Üzemképes maradt ugyan, de az ellenséggel első ízben harcérintkezésbe került személyzete pánikba esett. A tengeralattjárót ért károk kijavításával a gyakorlatlan matrózok nehezen boldogultak.

A személyzet idegeit a sérült hajón erősen próbára tevő, hosszabb víz alatti hajózás után az U-570 az esti órákban emelkedett víz fölé, ahol azonnal megtámadta egy ellenséges bombázó. A robbanások nyomán keletkezett légnyomás ide-oda dobálta a tengeralatt- járót, mely képtelen volt alámerülni, mert néhány merülőtartály megsérült. Mielőtt a bombázó újra támadt volna, a jelzőőr sietve kitűzte a megadást jelző zászlót. A brit repülőgép nem támadt, de támadásra készen keringett az U-570 felett. Hosszú óráknak kellett eltelni, míg az első tengeralattjáró-vadász hajók megérkeztek.

Az U-570 személyzete végül is fogságba került, a hajót pedig a szövetségesek Izlandon levő támaszpontjára vontatták. Az angol sajtó és rádió közölte a német tengeralattjáró elfogásának hírét, ami a Royal Navy számára elégtételt jelentett a brit Seal tengeralatt- járó 1940 tavaszán a Skagerrak-szorosban történt elfogásáért.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5612887272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása