A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - HMS Tarpon

2018. május 08. - Habitus

 

HMS Tarpon brit tengeralattjáró brit.gif


Osztály: T Class (Group 1)
Jelzés : N 17 
Építõ : Scotts Shipbuilding & Engineering Co. (Greenock, Skócia) 
Építés kezdete: 1937. okt. 5.
Vízrebocsátás: 1939. okt. 17.
Szolgálatba állítás: 1940. márc. 8.
Szolgálat vége: 1940. április 10.
Sorsa: 1940. április 10-én Jütlandtól nyugatra eltűnt, miután megtámadott egy német felfegyverzett teherszállító hajót.

A brit T-osztályú tengeralattjárót 1940 márciusában állították szolgálatba Herbert James Caldwell kapitány parancsnoksága alatt. 1940. április 5-én Portsmouth-ból indult első, és egyben utolsó őrjáratára. Feladata volt, hogy olyan német teherhajókra vadásszon, me- lyek a megszállt Norvégiába szállítottak utánpótlást az Északi-tengeren. 1940. ápr. 10-én összetalálkozott a Schürbek nevű felfegyverzett teherszállítóval, majd soha többé nem lehetett róla hallani. Hivatalosan április 22-től számított elveszettnek; a 84 méter hosszú hajóval együtt eltűnt (később kiderült, hogy odaveszett) a teljes, 56 fős legénység is.

hms_tarpon.jpg

A korabeli feljegyzések alapján a Skagerrak mélyebb vizében keresték, ám mint később kiderült, a parthoz sokkal közelebb süllyedt el. A HMS Tarponra dán búvárok bukkantak rá 2016 tavaszán; Thyboron közelében fedezték fel a roncsot. A búvárrégészek a tengeralattjáró roncsánál megállapították, hogy mind a két periszkóp fel volt emelve, és néhány ajtót is nyitva találtak. Több helyen súlyos sérüléseket szenvedett a hajótest, nyilván számos mélységi bombával támadtak a Tarponra a németek. Egyikük minden bizonnyal telibe találta, és talán a lökéshullám ölte meg a legénység tagjait is. Ám a tengeralattjáró is felvette a harcot, két torpedóvető-csöve nyitva volt, de a német adatok szerint ezek a torpedók célt tévesztettek.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2713901132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása