A II. világháború fegyverei, járművei

M1 Garand ismétlőpuska

2017. szeptember 18. - Habitus

Az amerikai M1 karabély a legelső félautomata fegyverek egyike, és a világháború során rengeteg szövetséges katona elsődleges puskája volt. Pontos, és kb. 400 méterig van átütőereje. Majdnem 5 kg súlyú, és 8 darab .30-as (7.62mm-es) kaliberű töltényt fogad be, melyek egy tárban sorakoznak. Ez a tár a 8. töltény kilövésével automatikusan kirepül. Volt ezen kívül még egy távcsöves, és egy gránátvetős verziója is.

m1.gif

A II. világháború tapasztalatai rámutattak azonban az M1 Garand hibáira is. Hiába rendelkezett félelmetes ölőerővel, tekintélyes lőtávolsággal, súlya és mérete jelentősen korlátozta használhatóságát. A .30-06 kaliber "túl erősnek" ítéltetett az egyszerű gyalo- goskatona számára, aki gyakran csak 80 darab lőszert vitt magával. Riválisaihoz képest (Gewehr 43, Tokarev SVT-40) a Garand nem rendelkezett kivehető szekrénytárral, és a 8 db-os lőszerköteget felülről kellett behelyezni a fegyverbe. Az újratöltést csak üresre lőve lehetett gyorsan végrehajtani.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 7,62 mm (US .30-06)
  • Méretek: csőhossz 610 mm; teljes hossz: 1106 mm
  • Tömeg: 4,91 kg
  • Elméleti tűzgyorsaság: 16 lövés percenként
  • Lövedék torkolati sebessége: 841 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 8 töltényes belső tár

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr912876370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása