A II. világháború fegyverei, járművei

Történetek - Egy korábbi sikertelen kísérlet [417.]

Partraszállás Dieppe-nél, 1942 augusztusa.

2024. július 25. - Habitus

1942. augusztus 19-én brit és kanadai csapatok szálltak partra Dieppe-nél, egy felső-normandiai kikötővároskánál, alig 120 kilométerre Dél-Angliától. A „Jubileum-hadművelet” fedőnevű vállalkozást a szövetségesek kísérletnek szánták annak kipróbálására, mennyire lenne nehéz elfoglalni egy német kézen levő kikötőt a második front megnyitásához.

dieppe0.jpg

Tovább

Történetek - Egy elcseszett partraszállás [416.]

Anzio, 1944. január-május

A szövetségesek 1943 szeptemberében szálltak partra az olasz szárazföldön Salernónál, majd észak felé vonultak. Időközben Mussolini megbukott, Olaszország pedig fegyverszünetet kért, így a szövetségesek a német csapatokat a Rómától 130 kilométerre délre, az olasz félszigeten húzódó Gustav-vonalhoz szorította vissza. A vonal legfontosabb pontja a Monte Cassino volt a Róma felé vezető főút mentén, itt tartóztatták fel a szövetségeseket hosszú időre a németek.

anzio2.jpg

Tovább

Az új Európa – Jaltától Potsdamig II. [415.]

Az elkövetkező hónapok bizonyították, hogy Churchill aggodalma nem volt alaptalan. Még ha a jaltai találkozó diplomáciai mérlege bizonyos sikerként is értékelhető, nem feledhető, hogy az Európa konkrét jövőjével kapcsolatos döntések többségét nem a Krímben hozták meg.

potsdam1_1.jpg

Tovább

Az új Európa – Jaltától Potsdamig I. [414.]

Gyakran mondják, hogy az egyik háborút lezáró békeszerződés rendelkezései a kővetkező háború kitörését készítik elő. Így történt ez az első világháború után is, amikor a győztesek mohósága és bosszúvágya új, veszélyes feszültségek forrásává vált. Úgy látszott, hogy a szövetségesek levonták a tanulságokat, és 1945 első hónapjaiban mindent megtesznek azért, hogy ne ismételjék meg két évtizede elkövetett hibáikat.

jalta00.jpg

Tovább

Történetek - Híd a Kwai folyón [413.]

Pierre Boulle regénye és az 1957-ben annak alapján készült brit-amerikai film tette híressé az alig ismert thaiföldi folyót, a Kwait. Tehát a híd létezik, a II. világháborúban hadifoglyok és rabszolgamunkára kényszerített civilek tömege építette a hírhedt japán vasútat.

kwai5.jpg

Tovább

Seehund törpe tengeralattjáró [412.]

1943 őszén váltak érdekessé a szokványos tengeralattjáróknál gyorsabban és olcsóbban gyártható kisméretű hajók. Akkoriban az atlanti-csata már a szövetségesek javára billent, és egy második európai front megnyitásának lehetősége is felmerült. Ezekkel a nem teljesen kiforrott hajókkal küldték a németek harcba tengerészeiket, remélve a sikert, a győzelmet.

seehund00.jpg

Tovább

Csata a Kasserine-hágónál III. [411.]

Rommel utolsó győzelme.

1943 februárjában az amerikai csapatok Tunéziában először kerültek szembe német-olasz erőkkel és súlyos vereséget szenvedtek. Az offenzíva következtében az amerikai II. hadtest visszavonulásra kényszerült. De a tengelyhatalmak a hadászati győzelmet nem tudták kivívni, miközben az amerikaiak — hasznosítva az ütközet tanulságait — újjászervezték alakulataikat.

kasse03.jpg

Tovább

Csata a Kasserine-hágónál II. [410.]

A Kasserine-hágóhoz vezető út.

1943 februárjában az Erwin Rommel parancsnoksága alatt álló német-olasz csapatok az Atlasz hegységben indított támadó hadműveleteik során komoly csapást mértek az amerikai II. hadtest alakulataira, a tapasztalatlan szövetséges erők súlyos veszteségek mellett vissza- vonulásra kényszerültek. A tengelyhatalmak erői a hadászati győzelmet végül nem tudták kivívni, miközben az amerikaiak újjászervezték alakulataikat.

kasse01a.jpg

Tovább

Csata a Kasserine-hágónál I. [409.]

Hadműveletek Északnyugat-Afrikában.

Az amerikai és a német hadsereg első jelentős összecsapása során a II. világháborúban, a hadszíntérre elsőként érkezett, újoncnak számító amerikai alakulatok nem vehették fel a versenyt a harcedzett német erőkkel, vereségük pedig több tényezőre is visszavezethető.

kasse02.jpg

Tovább

Zrínyi II rohamtarack [408.]

A világháború tapasztalatai alapján a Honvédelmi Minisztérium gép- és harcjármű-felszerelési osztálya 1942 nyarán felvetette a honvédség önjáró tüzérséggel való ellátásának gondolatát. Hangsúlyozták a lánctalpas alvázra szerelt tüzérségi lövegek előnyeit a vontatott tüzérséggel szemben: állandó harckészség, jó terepjáró képesség, a támogatott egységekkel való mozgás.

zrinyi0.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása