A II. világháború fegyverei, járművei

Fieseler Fi 103 ’Vergeltungswaffe 1’ szárnyasbomba

2017. október 02. - Habitus

A Vergeltungswaffe 1 (1. megtorlófegyver, V-1) kifejlesztésének kulcsa a megfelelő hajtómű megtalálásában rejlett. Ennek munkálatai az 1920-as évek végére nyúltak vissza, lehet- séges hadi alkalmazását 1938-tól kezdték vizsgálni. Magának a "szárnyas bombának" a munkálatai 1942 nyarán kezdődtek. Ekkoriban Flakzielgerät 76-nak (FZG 76) nevezték a berendezést.

fi103.jpg

Ehhez a sárkány a Fieseler gyár adta, a fegyver az általuk adott Fi 103-as néven is ismert. Az első sikeres kísérletre 1942 végén került sor, ám gyártási nehézségek adódtak, és a brit hírszerzés is sok adatot szolgáltatott a titkos munkáról. Ennek következtében több súlyos légitámadás is érte a fő kísérleti telepet, Peenemündét. Harci alkalmazását több- ször elhalasztották, de a normandiai partraszállás után már nem várhattak a németek a "csodafegyver" bevetésével. A britek többféle ellenszert is alkalmaztak a főleg London ellen irányuló támadásokkal szemben. A léggömbzárak, a partközelbe telepített lég- védelem és az annak háta mögött tevékenykedő vadászok is sok V-1-est semmisítettek meg. Több támadás érte a rögzített kilövőállásokat is.

A németek próbálkoztak a Heinkel 111-es repülőgépekről való indítással is, de ez sokat rontott az amúgy sem jó találati pontosságon. A fegyvernek inkább lélektani hatása volt, a kiszámíthatatlan becsapódások több emberéletet követeltek. A háború későbbi szakaszában Antwerpen és Liege ellen vetettek be V-1-eseket, ezek zömét viszont a légvédelem megsemmisítette. Német adatok szerint a mintapéldányokkal együtt 26 300 darab készült el. Ebből 23 766-ot vetettek be, a többi a bombázások alkalmával megsem- misült, pár száz pedig a szövetségesek zsákmányul esett. Közvetlenül a háború vége előtt elkészült a Fieseler Fi 103R, amely tulajdonképpen a szárnyasbomba pilótakabinnal ellátott, kézi vezérlésű változata volt.

TECHNIKAI ADATOK

  • Motor: 1 db Argus As 014 pulzáló rakétahajtómű; max. tolóerő 335 kp
  • Robbanótöltet: 848 kg
  • Sebesség: 576 km/h (760 m-en)
  • Súly: 2160 kg (harckészen)
  • Utazómagasság: 914 m
  • Hatótávolság: max. 322 km
  • Fesztávolság: 5,71 m, hossz: 7,74 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr9512918129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása