A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-37

2018. május 04. - Habitus

 

U-37 német tengeralattjáró nemet.gif



A brémai AG Weser gyártotta IXA típusú U—37-es a későbbiekben a világháború nyolca- dik legsikeresebb német tengeralattjárójának bizonyult, az elsüllyesztett hajók száma és vízkiszorítása alapján. Tizenegy őrjáratán elsüllyesztett 53 kereskedelmi hajót (200.063 BRT), két hadihajót (2.404 BRT) és megrongált még egy hajót (9.494 BRT). Hosszú pálya- futása során olyan neves, Lovagkereszttel kitüntetett kapitányai voltak, mint Werner Hartmann, Ulrich Folkers, Victor Oehrn és Asmus Nicolai Clausen.

u37-1.jpg

A németek 1939 októberében először próbálkoztak olyan hadművelettel, amelyben tengeralattjárók egy hatos csoportja egyetlen hadműveleti parancsnok – ebben az esetben Werner Hartmann – irányítása alatt állt. A csoport legeredményesebb tengeralattjárójának a Hartmann közvetlen irányítása alá tartozó U—37 bizonyult: összesen nyolc ellenséges hajó megsemmisítésében vett részt.

Az utolsó – 1941 februárja és márciusa között – Lorientből Nicolai Clausen parancsnok- sága alatt végrehajtott bevetése után 1941. május 1-én, már Kielben a tengeralattjárót kivonták a frontszolgálatból. 1945-ig kiképzőhajóként működött, majd 1945. május 5-én Dánia partmenti vizein saját legénysége elsüllyesztette. A roncsot 1946-ban emelték ki és bontották szét.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr6013888502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása