A II. világháború fegyverei, járművei

A13 ’Covenanter’ Mk. III közepes harckocsi

2018. március 22. - Habitus

Az A13-as jelölést viselő Covenanter – nem tévesztendő össze a szintén A13-as Cruiser Mk II cirkáló harckocsival – az első nagy sorozatban gyártott, továbbfejlesztett brit cirkáló harckocsi, amely új lövegtornyot és törzset kapott. Bár páncéllemezei már jóval döntöt- tebb kialakításúak voltak, mint elődeié, de ezek relatív vastagsága így sem haladta meg a 40 mm-t. A lövegtorony és test különlegessége a több rétegben alkalmazott páncél volt.

a13_covenanter.jpg

A hegesztéssel készített toronyra és törzsre még további lemezeket szegecseltek, ezzel remélve jobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben. Ez a fajta páncélkialakítás a későbbi modellekre is jellemző volt, ugyanakkor a cirkáló harckocsik páncélvastagsága általában vékony maradt a nagy sebesség érdekében, ezért ez az elrendezés nem adott számottevő előnyt. A Covenanter műszakilag nem számított megbízhatónak, elsősorban a rossz motorhűtés miatt; bár „lekéste” az európai harcokat, azt követően Észak-Afrikába vezényelték, de a forró, sivatagi éghajlaton való üzemeltetésre alkalmatlannak bizonyult. Így sosem került bevetésre Észak-Afrikában, sőt sosem vett részt ténylegesen harcokban; csak kiképzésre használták. 1943-ig összesen 1771 darab készült a típusból.

TECHNIKAI ADATOK (A13 Mark III „Covenanter”)

  • Méretek - Hossz: 5,79 m - Szélesség: 2,62 m - Magasság: 2,24 m
  • Súly: 18 000 kg
  • Legénység: 4 fő
  • Fegyverzet: egy 40 mm-es (kétfontos) löveg, és egy 7,92 mm-es párhuzamosított Besa géppuska
  • Páncélzat: 7-40 mm
  • Sebesség: 48 km/ó (úton)
  • Hatótáv: 160 km
  • Motor: egy 340 Le-s Meadows D.A.V, lapos ”V” hengerelrendezésű, 12 hengeres

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2013766586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása