A II. világháború fegyverei, járművei

A 600 mm-es Gerät 040 Karl mozsárágyú [1.]

2017. október 03. - Habitus

1942 szeptemberében a német hadsereg lapjának, a Wehrmachtnak címlapján megjelent egy addig elképzelhetetlenül nagy űrméretű ágyú képe. A csőborításra festett Thor (germán hadisten) név a következő évek során – és napjainkig – ennek a lövegtípusnak a nevévé vált. A löveg hivatalos megjelölésként a Gerät 040 (040 típusú készülék) jelzést kapta, ami semmit nem árult el e szerkezet rendeltetéséről. Az említett folyóiratban megjelent több fotójáról még azt sem lehetett megállapítani, hogy a löveg lánctalpas alvázra szerelt, önjáró típus-e.

karl1.jpg

A 600 mm-es űrméretű mozsár története korábban, még 1937-ben indult, amikor az OKW (Wehrmacht Főparancsnokság) bejelentette az igényét egy olyan lövegre, mellyel erődít- mények sikerrel rombolhatóak. A fejlesztési munkákkal a Rheinmetal-Borsig céget bízták meg. A szükséges motorok szállítására a Daimler-Benz kapott megbízást, mely cég 1938 tavaszán el is készítette az első (1000 LE) 736 kW teljesítményű motort. Ez a benzin- befecskendezéses motor a felhasználás speciális körülményei között nem tudta leadni kiszámított teljesítményét. Ezért négy motor elkészülte után a további három önjáró lövegbe Benz dízelmotorokat szereltek be.

A tervezőmérnökök számára óriási feladatot jelentő konstrukció lassan testet öltött, és 1940 szeptemberében az első példány 70 darab lőszerrel együtt készen állt a bevetésre. A hatalmas szerkezet tömege menetben és tüzelőállásban is megközelítőleg 124 t volt. A páncéltestet lövés előtt a beépített hidraulika segítségével a talaj szintjéig lehetett leereszteni, ami kettős célt szolgált. Egyrészt kímélte a futóművet, másrészt a rendkívüli erejű hátralökés az egész felfekvő felületen eloszlott. Így is lövéskor – a talaj minőségétől függően – 15-30 cm mélyre nyomódott a teknő.

karl2.jpg

Részben a löveg stabilitásának szem előtt tartásával állapították meg a cső kívánatos helyét lövéskor. A cső emelkedési szögét 50°-60° közötti tartományban lehetett változ- tatni. A röppályát a továbbiakban az indítótöltetek változtatásával módosították. A 600 mm-es űrméretű, lapos ékzáras löveg – melynek csőhossza 5068 mm, az ormózatok száma 112 – tömege megközelítőleg 70 tonna volt. A töltés a cső vízszintes helyzetében történt, óránként 6-12 lövést lehetett leadni. A lőszer különleges kialakítású, egy darabból készült konstrukció volt. Hátsó, üreges részébe helyezték el a céltávolságnak megfelelő mennyiségű indítótöltetet. A lövedék 2,2 tonnás tömegében a robbanótöltet 248 kg-ot nyomott. Az elsütés elektromos úton történt.

Egészen a háború végéig nem jelent meg a löveg egészét bemutató hivatalos kép. A sajtó útján nyilvánosságra hozott fotók egyikén a korábban említett Thorhoz hasonlóan a Karl név volt olvasható. E két név azután a löveg típusnevévé vált. A valóságban azonban mind a hét elkészült mozsár saját, felfestett nevet viselt.

karl3.jpg

A löveghez három lövedéktípust fejlesztettek ki. Az elsőként elkészült nehéz betongránát négy különböző lőtávolságra alkalmas töltettel volt indítható. Ez a lövedék 250 cm vastag beton vagy 35 cm páncél átütésére volt képes. A lövedék nagy tömege és a viszonylag hosszú repülési idő miatt a tüzérség gyakorlatában a szokottnál is több tényezőt kellett figyelembe venni a lőelemek meghatározásakor. Mindezen túl -10 C°-nál kisebb hőmér- séklet és hideg cső esetén csak kisebb töltet volt használható. A másik két lőszerfajta a könnyű robbanógránát (romboló) és a könnyű betongránát volt.

karl4.jpg

A háború során a lövegeket többek között Breszt-Litovszk és Szevasztopol erődjei, valamint Varsó ellen vetették be. Német források szerint a háború végén mind a hét elkészült példányt felrobbantották. Az ezzel ellentétes feltevések a legutóbbi időkben bizonyosodtak be, amikor a Moszkvához közeli Kubinka korábban titkos harckocsi- múzeumát – legalább részlegesen – megnyitották a nyilvánosság előtt. Itt ugyanis látható a löveg egyetlen ismert példánya.

Fotók: Bundesarchiv Bild

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5112884770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaszilics Fedor Emánuel 2017.10.04. 18:32:10

Gyakorlatban nem sok hasznuk van az ilyen fegyvereknek, inkább csak Hitler gigant-mániájának a szörnyszülöttei maradtak. Pontatlanok voltak, kevés lövést lehetett leadni, óriási infrastrukturális feltételei voltak az üzemeltetésüknek, és hatalmas létszámú kezelőszemélyzetre volt szükség, (amelyet ha más harctevékenységre vetnek be, az sokkal hatékonyabb lett volna) ráadásul nagyon hamar tönkrementek.

Morpheus. 2017.10.05. 16:37:29

Meglepő mondatok a posztból:
- "A lövedék 2,2 tonnás tömegében a robbanótöltet 248 kg-ot nyomott." - 2,2 tonna volt egy lövedék??? Fentebb meg az van, hogy "az első példány 70 darab lőszerrel együtt készen állt a bevetésre" - Ez így nem stimmel. Ha egy löveg 2,2 tonna, akkor a 70 löveg 154 tonna. Ennyit nem vihetett magával szerintem, mikor a gép teljes súlya volt 124 tonna.

- "A cső emelkedési szögét 50°-60° közötti tartományban lehetett változtatni. A röppályát a továbbiakban az indítótöltetek változtatásával módosították." - Itt a gondom az, hogy az 50 - 60 fok közti változtatás annyira minimális, hogy hihetetlen. A másik, hogy hogyan lehet a röppályát a töltettel változtatni?

- "a hét elkészült példány" - Ez nagyon kevés, így semmiképpen sem lehetett komoly befolyásoló szerepe a harcokban. Viszont az nagy kérdés, hogy miért csak 7 db készült? Magyas költségek? Nehezen beszerezhető alkatrészek, technológia ... stb? Jó lenne tudni.

Amijo 2017.10.05. 16:55:24

"hogy miért csak 7 db készült?"
Amennyire én tudom:
- drága volt
- egy mozgó háborúban nehezen alkalmazható volt
- és ott volt a légierő problémája...

2017.10.06. 15:30:20

@Morpheus.: a lőszert más jármű vitte (ld. 2. kép)

kolompar lole 1113 2018.07.15. 16:02:34

@pityókaborsommelier: Jaja, ráadásul hely se lett volna rajta ennyi golyónak.
süti beállítások módosítása