A II. világháború fegyverei, járművei

Lanchester Mk I géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

A második világháború hajnalán sok ország hadserege felismerte az olcsó és nagy tűzerejű fegyver, a géppisztoly jelentőségét, Ekkor már a brit hadsereg vezetői is a fejükhöz kaptak és a hadsereg sok géppisztolyt megvizsgált. A finn Suomi géppisztolyt tartották a legjobbnak az esetleges gyártásra, ezen még kicsit elvitatkozgattak, tologatták az aktát egész addig, amíg kitört a finn-szovjet háború és a finnek legnagyobb sajnálatára az üzlet elmaradt, hiszen nekik is igen nagy szükségük volt a fegyverre.

lanchester.gif

Végre a britek felismerték, hogy a kérdés kezd a körmükre égni és az amerikai Thompson géppisztolyból rendeltek egy "kisebb” tételt (amennyit szállítani tudtak az amerikaiak), de mint kiderült, ez a fegyver kissé bonyolult, kissé elavult és kissé túl drága volt. Közben a német MP18-at és Bergmann-féle MP28 géppisztolyt is lemásolták némi módosítással, és Lanchester névvel a Sterling Armament Company kezdte el a gyártását. Ám akkor a Királyi Kézifegyvergyár egy teljesen új géppisztoly ötletével állt elő. Ez volt a Sten.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csõhossz 203 mm; teljes hossz: 851 mm
  • Tömeg: 4,342 kg
  • Tûzgyorsaság: 600 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 380 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 50 töltény

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr7612872698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása