A II. világháború fegyverei, járművei

Danuvia 39 M géppisztoly

2017. szeptember 18. - Habitus

A Király Pál által tervezett, és a Danuvia gyárban készített 9 mm-es 1939 M Király géppisztolyt 1939- ben rendszeresítette a magyar hadsereg, majd 1941-ben megjelent az ejtőernyőscsapatoknál is. A 4,3 kg tömegű fegyver hozzávetőleg 30%-kal nagyobb telje- sítményt nyújtott az előzőleg rendszeresített Bergmann géppisztolynál.

39m.gif

Tűzgyorsasága percenként 760 lövés, a lövedék kezdősebessége 450 m/s volt. Egyenes tárral látták el, amely 40 lőszer befogadására volt képes. A fegyver alkalmas volt szurony rögzítésére is. Gyakorlati lőtávolsága 600 méter volt, amely a géppisztoly kategóriában igen kedvezőnek mondható. Ugyanakkor a nagy teljesítmény elérését lehetővé tevő hosszú cső számos probléma forrásává vált az ejtőernyős fegyvernemnél. Ezért elkészült egy olyan változat, amelynél a fegyvert behajtható tusával látták el és 1939/A M Király géppisztoly néven alkalmazták az ejtőernyős csapatoknál. A két változatból egyenként és összesen is csak kevés készült, a gyártással rövidesen átálltak a 43 M modellre, melyet már eredetileg is behajtható válltámasszal szereltek. A magas gyártási költséggel elő- állított géppisztoly a háború végéig korszerű fegyvernek számított.

TECHNIKAI ADATOK

  • Űrméret: 9 mm Parabellum
  • Méretek: csőhossz 500 mm; teljes hossz 1050 mm
  • Tömeg: 4,25 kg (üres tárral)
  • Tűzgyorsaság: 760 lövés/perc
  • Lövedék torkolati sebessége: 450 m/sec
  • Tár befogadóképessége: 40 töltény (szekrénytár)

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5312872630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása