A II. világháború fegyverei, járművei

Ismertebb tengeralattjárók - U-99

2018. április 27. - Habitus

 

 U-99 német tengeralattjáró nemet.gif



A VIIB típusú U—99 a világháború második legsikeresebb német tengeralattjárója volt, az elsüllyesztett hajók száma és vízkiszorítása alapján. Minden idők legeredményesebb ten- geralattjáró-parancsnoka, Otto Kretschmer 1940 áprilisában kapta meg a frissen szolgá- latba állított tengeralattjárót, amellyel azonmód bevetésre küldték. 1940 nyarára már az egyik leghíresebb tengeralattjáró parancsnok volt, akit az ellenség csak a "Csendes Ottó" néven emlegetett, mivel általában nesztelenül, észrevétlenül közelítette meg a célpontját. Kretschmer elhíresült mondása az "Egy torpedó...egy hajó" is ebben az időben született.

Kretschmer legeredményesebb őrjáratára 1940 novembere és decembere közt került sor. Az őrjárat alatt az U—99 három, brit felfegyverzett segédcirkálót süllyesztett el. Ezek a HMS Laurentic (18 724 tonna), a HMS Patroclus (11 314 tonna) és a HMS Forfar (16 402 tonna) neveket viselték. A Laurentic és a Patroclus, a november 3. és november 4. közti éjjelen süllyedt el, miután megkapták az 5376 tonnás, brit Casanare nevű teherhajó vész- jelzését. A Casanaret előzőleg az U—99 végzetesen megrongálta, 250 mérföldre nyugatra Írország partjaitól. A Forfar egy hónappal később, december 2-án lett az U—99 áldozata, mikor a hajó az OB-251 konvojhoz akart csatlakozni. A három felfegyverzett segédcirkáló összes vízkiszorítása meghaladta a 46 000 tonnát. Ezekkel a sikerekkel Kretschmer a leg- eredményesebb tengeralattjáró parancsnokok listájának élére ugrott, és senkinek sem sikerült leszorítania onnan.

u99_kretschmer.jpg

Erich Raeder tengernagy kitünteti Otto Kretschmert (Bundesarchiv Bild)

Utolsó, nyolcadik őrjáratán, 1941 márciusában az U—99 több mint 10 hajót süllyesztett el, de egyben ezek voltak Kretschmer utolsó áldozatai is. 1941. március 16-ról március 17-re virradó éjszaka – a nyolcadik portyáján – Izlandtól délkeletre a HX-112 konvoj támadása közben azonban Kretschmer hajóját a brit HMS Walker tengeralattjáró-vadász és a HMS Vanoc mélyvízi bombákkal megtámadta. Az U—99 súlyosan megrongálódott, kénytelen volt a felszínre emelkedni. Kretschmer és legénységének nagy része fogságba esett.

Hitler annyira nagyrabecsülte az U—99 parancsnokát, hogy az angliai hadifogolytáborba megküldte Kretschmernek a tölgylombos Lovagkereszthez a kardokat. Kretschmer ösz- szesen hat és fél évet töltött fogságban, csak 1947 decemberében szabadult. A háború után az újjáépülő német tengeralattjáró-flotta parancsnoka lett, admirálisként 1970-ben ment nyugdíjba.

Vissza az ismertebb tengeralattjárók listájához

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr5313873036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása