A II. világháború fegyverei, járművei

Tengeralattjáró típusok - D (Dekabrist) osztály

2018. április 22. - Habitus

 

dekabrist-d3.jpg

Az osztály hajói az első tengeralattjárók voltak, amelyek az 1917-es októberi forradalom után épültek a szovjet haditengerészet megrendelésére. A korábbi, Ivan Bubnov tervezte első világháborús Bars-osztály és az 1925-ben megszerzett olasz Balilla-osztályú tenger- alattjárók tervrajzai alapján kezdték el építeni, de az eredeti, olasz terveket átdolgozták a szovjet igényeknek megfelelően; a főtervező Boris Malinyin volt. Az osztály első hajóját 1928. november 13-án bocsátották vízre, és 1930. november 12-én állították szolgálatba. Ez a hajó lett a D-osztály névadó hajója, a Dekabrist. (1934. szeptember 15-én átnevezték D—1-re, miután a szovjet vezetés úgy döntött, hogy a tengeralattjárókat nem nevekkel, hanem betűkkel és számokkal jelölik.)

A közepes méretű, szegecselt, de már dupla, nyomásálló hajótesttel készült tengeralatt- járókból csak 6 darab épült meg (kétféle torony-kialakítással) 1931 és 1932 között. A II. világháborúban nem bizonyultak sikeres konstrukciónak, számos műszaki hiányossága mellett komoly problémája volt a típusnak a rendkívül hosszú merülési idő, ami megle- hetősen védtelenné tette a felszínen.

A megépült 6 hajóból három pusztult el a harcok során: D—1/Dekabrist (elsüllyedt: 1940. nov. 13.), D—2/Narodovolets, D—3/Krasnovgardejets (elsüllyedt: 1942. jún. 10.), D—4/Revo- lutsioner (elsüllyedt: 1943 decembere), D—5/Spartakovets, D—6/Jakobinets.

Technikai adatok


Ismertebb tengeralattjárók listája *


 

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3813854098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása