A II. világháború fegyverei, járművei

A szovjet páncéloserőkről röviden [43.]

2017. december 25. - Habitus

Az 1930-as évek elején a Vörös Hadsereg páncélos kötelékeinek felszerelése és taktikája a legjobbnak számított a világon. A Szovjetunió hét teljesen felszerelt és jól kiképzett páncélos hadosztállyal rendelkezett. A szovjet hadsereg akkori főparancsnoka, Tuhacsevszkij marsall a XX. század egyik legnagyobb katonai elméje volt és kiváló taktikát dolgozott ki a nagy páncéloskötelékek harci bevetésére, különös tekintettel a légierővel és a tüzérséggel való együttműködésre. Szovjet-Oroszország a gyártástechnológiát tekintve is világelső volt; elsőként alkalmaztak olyan forradalmi megoldásokat, mint a könnyűfém motorblokk, egy darabból öntött lövegtorony és elsőként alkalmaztak meghajtóegységként dízelmotort.

bt7-sz1.jpg

A spanyol polgárháborúban kb. 350 szovjet tank harcolt. Mivel ebben a háborúban főleg a gyengén páncélozott típusok képviseltették magukat – a köztársaságiak oldalán a szovjet T-26-osok és a BT-5-ösök, nacionalistáknál pedig a német PzKpfw I és PzKpfw II, nem nyílt lehetőség arra, hogy megfelelően begyakorolják a nagy tankhadseregek mozgatását és harci alkalmazását. A gyengén páncélozott harci járművek nem tudták teljesíteni a rájuk bízott feladatokat és ez jelentősen befolyásolta a harci események kiértékelését. D. G. Pavlov vezérezredes, a spanyolországi szovjet katonai megfigyelő Vorosilov marsallnak írott jelentésében élesen bírálta Tuhacsevszkij támadóelméletét, rámutatva a T-26-osok sikertelenségére a polgárháborús harcokban.

t26-3.jpg

Vorosilov beszámolót tartott Sztálinnak, aki ennek hatására feloszlatta a páncéloshad- seregeket. Hét kiválóan kiképzett és felfegyverzett kötelék tűnt el egyetlen éjszaka alatt; páncéloszászlóaljakra bontották őket és gyalogoshadseregekhez osztották be. A szovjet tankok egészen 1942-ig alárendelt szerepet játszottak a harcban – csak a támadó gyalog- ságot támogatták, nagyobb önálló páncélosakciókra ritkán került sor. Csak az 1942-es év végén, a német harcmodor mélyreható elemzése után hoztak létre a szovjetek önálló csapásmérő tankhadseregeket, amelyek már megfelelően ki tudták használni a tömeges páncélostámadások előnyeit.

Az 1943-as évtől a szovjet páncélostaktika sikeressége fokozatosan emelkedett, de egé- szen a második világháború végéig soha nem tudták igazán sem beérni, sem megelőzni a németeket.

t26-6.jpg

A háború utolsó évében, amikor a Wehrmacht már ereje végén járt, és sem emberben, sem technikában nem tudta mennyiségileg felvenni a versenyt a Vörös Hadsereggel, a szovjet harckocsizó egységeknek még mindig ötször akkora veszteségeik voltak, mint a németeknek. A hatalmas szovjet veszteségek fő okozója a tankok kezelőszemélyzetének gyakorlatlansága és kiképzetlensége volt. Az orosz harckocsizók gyakran csak néhány órás gyorskiképzésen estek át, és a tank küzdőterének falára krétával felírt instrukciók alapján igazodtak el a járműben. A szovjet harckocsigyártás és a szinte kimeríthetetlen emberi tartalékok azonban ebben az időben már a legnagyobb veszteségeket is képesek volt pótolni.

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3813524051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.12.27. 00:32:55

Ez a poszt most komoly?
Itt tart az Index nagyságos, magasságos szerkesztősége? Ezen a szinten?
Szánalmas az egész, úgy, ahogy van.

barabasJ 2017.12.27. 01:33:06

Mé', mi a baj vele?

Tomás Németh 2017.12.27. 03:53:41

Számos hibát tartalmaz ez az iromány:

"A spanyol polgárháborúban kb. 60 szovjet tank harcolt." - Valójában 50 BT-5 és mintegy 300 T-26 típusú szovjet harckocsi érkezett 1936-38 között.

" a fasiszták oldalán pedig a német PzKpfw I és PzKpfw II" - A PzKpfw II nem vett részt a spanyol polgárháborúban. A "fasiszták" (nacionalisták) valójában német PzKpfw I könnyű harckocsikat és olasz CV-33 illetve CV-35 típusú kisharckocsikat kaptak, de ezek mellett igyekeztek minél több köztársaságiaktól zsákmányolt T-26-ost is csatasorba állítani.

A szovjet harckocsi fegyvernem szervezetét és alkalmazását ismertető rész szintén tele van hibákkal és tévedésekkel, ezekre inkább nem is térnék ki, mert a korrektúra már egy új cikket adna ki.

keeper1 2017.12.27. 08:33:23

Ennyire röviden talán nem is kellene.....

2017.12.27. 09:39:40

Nincs baj vele, csak felületes, pontatlan, rosszul fogalmazott, egyszóval összecsapott az egész, aminél tud jobbat is a szerzője. A "röviden" címszó nem ad felmentést ezek alól.

Habitus 2017.12.31. 02:22:39

Egen, kissé összecsapódott a poszt... :(
Tomás Németh - "A spanyol polgárháborúban kb. 60 szovjet tank harcolt." - Valójában 50 BT-5 és mintegy 300 T-26 típusú szovjet harckocsi érkezett 1936-38 között. - ezt a részt és a fasiszta/nacionalista szöveget javítjuk, kösz.

barabasJ 2017.12.31. 02:31:53

Ha már röviden... :)
A németek 1936 végén a Kondor légióhoz csaptak két harckocsizászlóaljat (parancsnoka: von Thoma ezredes, 32 db Pzkpfw), majd 1937-ben az elkészült Pzkpfw II Ausf. A.-ból is küldtek pár darabot, harctéri tesztelésre. Az olasz CV-k neg a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetők harckocsiknak...
Pavlovhoz:
A gyalogságtól és a többi támogató fegyvernemtől elszakadt orosz tankok sikertelenségéből tévesen vonta le azt a következtetést, hogy önálló harckocsiegységek nem működhetnek sikeresen. Nem mellékesen Pavlovot Sztálin 1941 őszén kivégeztette, a spanyolországi háborúban tapasztalatokat szerzett katonatisztek nagy része pedig Szibériában végezte - ez valszeg összefüggött a tisztek háborús sikertelenségével. Néhányuk azonban túlélte a tisztogatásokat, és a világháborúban már hadseregeket vezettek (pl. Konyev és Rokosszovszkij).
süti beállítások módosítása