A II. világháború fegyverei, járművei

A17 Tetrarch Mk. VII könnyű harckocsi

2017. november 24. - Habitus

Amikor az akkor még Purdah-nak nevezett Tetrarch prototípusa 1938-ban megjelent, min- den különösebb lelkesedés nélkül fogadták, mert semmilyen kiemelkedő tulajdonsággal nem rendelkezett. Miként a többi könnyű harckocsi, a Tetrarch is rosszul szerepelt a II. világháború korai éveinek hadműveleteiben, mert sem fegyverzete, sem páncélzata nem bizonyult kellően erősnek, és alkalmazását illetően sem voltak határozott elképzelések.

tetrarch.jpg

A típust gyorsan kivonták a szolgálatból, jóllehet néhány példányát átadták a Szovjetu- niónak (ott sem voltak túlzottan elragadtatva tőle). A Mark VII azonban feltámadt, mint légi szállítású harckocsi, és a Hamilcar vitorlázó repülőgépet direkt ennek a járműnek szállítására tervezték meg. Az időközben jóval ütőképesebb fegyverzettel ellátott Tet- rarch a brit légideszant-erők kötelékében részt vett a normandiai partraszállásban, de nem állta meg a helyét az ellenséges páncélosokkal szemben, ezért feladatát a későb- biekben az amerikai M22 Locust vette át.

TECHNIKAI ADATOK

  • Méretek - hosszúság 4,31 m; szélesség 2,12 m; magasság 2,35 mm
  • Súly: 7260 kg
  • Személyzet: 3 fő
  • Fegyverzet: egy kétfontos ágyú; egy 7,92 mm-es párhuzamosított géppuska
  • Páncélzat: 4-16 mm
  • Hatótáv: 220 km (úton)
  • Motor: egy 165 LE-s (123 kW) 12-hengeres Meadows benzinmotor
  • Teljesítmény: max. sebessége úton 45 km/h; gázlóképesség 0,91 m; lépcsőmászó képesség 0,51 m; árokáthidaló képesség 1,52 m

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr3013372441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása