A II. világháború fegyverei, járművei

Hecht törpe tengeralattjáró

2017. november 20. - Habitus

1943 őszén olyan esemény történt, amely megmozgatta a német konstruktőrök és a ha- ditengerészeti vezetés fantáziáját. Szeptember 22-én brit törpe tengeralattjárók súlyosan megrongálták a Tirpitz csatahajót, így az jó fél évre kiesett a flotta hadrendjéből.

hecht.jpg

A német haditengerészet műszaki hivatala ekkor kidolgoztatta egy kétszemélyes kis tengeralattjáró tervét, amely a tervezőasztalon a XXVIIA jelölést, később a Hecht (Csuka) nevet kapta, hogy majdan a kikötőben horgonyzó hadihajókat tapadóaknákkal, a brit minta szerint felrobbantsa. Miután a tervek elkészültek, a hadvezetőség utasítására át kellett dolgozni, hogy torpedóindításra is alkalmas legyen. Az átdolgozás után, amely szerint a Hecht egy torpedót is vitt magával, a Germaniawerft kieli hajógyárában 1944. március 9-én megkezdték először 3, majd március 28-án a további egységek széria- gyártását. A háború végéig 53 darab készült el belőlük, de már nem kerültek bevetésre, csak a kiképzés kezdődött el velük.

TECHNIKAI ADATOK (Hecht Type XXVIIA)

  • Méretek: hossz 10,4 m; szélesség 1,3 m
  • Vízkiszorítás: 9,47 tonna (torpedó nélkül)
  • Személyzet: 2 fő
  • Fegyverzet: egy G7e típusú torpedó
  • Meghajtás: egy 12 LE-s AEG villanymotor
  • Hatótávolság: 128 km (7,4 km/h sebességgel)
  • Teljesítmény: max. sebessége lemerülve 11 km/h;

A bejegyzés trackback címe:

https://2vilaghaborufegyverei.blog.hu/api/trackback/id/tr2813322721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása